7 października 2013

Świeże krewetki i pyszne wino! Przepis na idealną kolację!

Wino fot. D.Szymborska

W biegu, do biegu….. to makaron z krewetkami. Wszystko do zrobienia w 11 minut. To możliwe. Owszem potrzebna jest dobra organizacja pracy w kuchni ale na szybki efekt nie musimy długo czekać. Żeby danie było naprawdę dobre to trzeba zwrócić uwagę na kilka rzeczy – krewetki muszą być szare czyli surowe, potrzebujemy też dobrej oliwy, świeżego czosnku i suszonego chili i pietruszki oczywiście!

Rzadko kiedy kupuje wino z obrazkiem i sugestią do jakiego typu obiadu pasuje. Ale czasem robię wyjątki. Z reguły żałuję, a tym razem było inaczej. Lobster&Shrimp Muscadet Sevre-et-Maine 2011. Idealne! Serio! Najprostszy makaron na świecie z takim winem i mamy rewelacyjny obiad albo kolację!

Składniki (dla 4 osób):

·      400g makaronu,
·      600g surowych krewetek,
·      4 ząbki czosnku,
·      1 suszone chili,
·      parmezan,
·      oliwa (im lepsza tym lepsze danie),
·      siekana natka pietruszki (najlepiej z doniczki, ja miałam z Baziółki)
·      masło.

Przygotowanie:

Wino włożyć do lodówki, lub gdy właśnie weszliśmy do domu do zamrażalnika na czas przygotowywania jedzenia. Tak, tak niektórzy winiarze się załamią, ale trzeba sobie jakoś radzić.

Wodę zagotować, osolić i wrzucić do niej makaron. Gotować wg przepisu. Na oliwie z masłem usmażyć (nie spalić) czosnek, dodać chili, pietruszkę i krewetki (wcześniej sprawdzić czy nie mają przypadkiem jelita, jeżeli tak to to je usunąć). Smażyć przez kilka minut aż krewetki będą różowe. Makaron odcedzić, wymieszać wszystko. Nałożyć na talerze, podawać z parmezanem. Do tego kieliszek białego wina i krewetkowe szaleństwo trwa! Smacznego biegowego!!!

Makaron z krewetkami fot. D.Szymborska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa