Świeże krewetki i pyszne wino! Przepis na idealną kolację!
Wino fot. D.Szymborska |
W biegu, do biegu….. to makaron z krewetkami. Wszystko do zrobienia w
11 minut. To możliwe. Owszem potrzebna jest dobra organizacja pracy w kuchni
ale na szybki efekt nie musimy długo czekać. Żeby danie było naprawdę dobre to
trzeba zwrócić uwagę na kilka rzeczy – krewetki muszą być szare czyli surowe,
potrzebujemy też dobrej oliwy, świeżego czosnku i suszonego chili i pietruszki oczywiście!
Rzadko kiedy kupuje wino z obrazkiem i sugestią do jakiego typu obiadu
pasuje. Ale czasem robię wyjątki. Z reguły żałuję, a tym razem było inaczej.
Lobster&Shrimp Muscadet Sevre-et-Maine 2011. Idealne! Serio! Najprostszy
makaron na świecie z takim winem i mamy rewelacyjny obiad albo kolację!
Składniki (dla 4 osób):
·
400g makaronu,
·
600g surowych krewetek,
·
4 ząbki czosnku,
·
1 suszone chili,
·
parmezan,
·
oliwa (im lepsza tym lepsze
danie),
·
siekana natka pietruszki (najlepiej z doniczki, ja miałam z Baziółki)
·
masło.
Przygotowanie:
Wino włożyć do lodówki, lub gdy właśnie weszliśmy do domu do
zamrażalnika na czas przygotowywania jedzenia. Tak, tak niektórzy winiarze się
załamią, ale trzeba sobie jakoś radzić.
Wodę zagotować, osolić i wrzucić do niej makaron. Gotować wg przepisu.
Na oliwie z masłem usmażyć (nie spalić) czosnek, dodać chili, pietruszkę i
krewetki (wcześniej sprawdzić czy nie mają przypadkiem jelita, jeżeli tak to to
je usunąć). Smażyć przez kilka minut aż krewetki będą różowe. Makaron odcedzić,
wymieszać wszystko. Nałożyć na talerze, podawać z parmezanem. Do tego kieliszek
białego wina i krewetkowe szaleństwo trwa! Smacznego biegowego!!!
Makaron z krewetkami fot. D.Szymborska |
Komentarze
Prześlij komentarz