Tani, dobry, bez konserwantów – DOMOWY IZOTONIK
Izotoniki fot. Marcin Hadler |
Gdy przyczepiłam zrzut z ekranu ze strony głównej Gazety na FB wywiązała się ciekawa dyskusja
dotyczące tego jak zrobić i jak smakuje domowy izotonik.
Podsumowałabym ją tak:
·
Zalety domowego iztonika to: cena
(duuużo tańszy niż gotowe), to my decydujemy o smaku a nie producent, nie ma w
nim chemii (przy założeniu, że używamy dobrego naturalnego miodu),
·
Wady: trzeba mieć wyciskarkę do
cytrusów (wystarczy taka najprostsza plastikowa, bez silniczków) bo „w rękach”
nie wyciśniemy całego soku.
·
Przepis: 1l domowego izotoniku:
sok z 1/2 limonki, łyżka stołowa miodu i szczypta soli do tego woda mineralna.
Z proporcjami można eksperymentować w zależności co nam najbardziej smakuje i
ile cukru potrzebujemy. Miód łatwiej wymieszać z wodą gdy woda jest lekko
ciepła.
To teraz już chyba wszyscy są przekonani, że warto samemu przygotowywać
izotonik! Smacznego biegowego!!!
Zrzut z ekranu Gazeta.pl |
Izotoniki to tak w ogóle są ostatnio gorącym tematem :c).
OdpowiedzUsuńmimo, że zimno za oknem:) ale to bardzo ważne bo odwodnić się jesienią albo zimą jest bardzo łatwo!!!
Usuń