TRYB JASNY/CIEMNY

Soczek z rana jak śmietana


Sok fot. D.Szymborska

Wyciskane soki są super! Pyszne, bez ulepszaczy. Ich wielkim minusem jest to, że trzeba potem myć sokowirówkę. Jak mówi znana trenerka: Naprawdę warto!

Na zdjęciu sok z marchewki, jabłek i pomarańczy – czyli taki domowej roboty Kubuś. Nie dodatkowego cukru, nie ma chemii są witaminy i dobry smak!

Smacznego biegowego! I dziś śliczną jesień mamy!!!!



Mój sprawdzony przepis na sok to: marchewki (tak, tak należę do tych maniaków, którzy zawsze usuwają skórkę, co czyni moje dłonie pomarańczowymi, tak jak bym chodziła do solarium i opalała same ręce!), jabłka (teraz sezon więc dowolne i też obrane ze skórki, no chyba, że ktoś ma fancy sokowirówkę i nie trzeba obierać), sok pomarańczowy (najlepiej wycisnąć samemu, tutaj też mam dodatkową zabawę bo nie przepadam za fusami więc przecieram go przez sitko). Tym sposobem przygotowanie szklanki soku zajmuje około 10 minut ale za to jaki pyszny! 

Komentarze

  1. Lato minęło a moja sokowirówka ani razu nie została użyta. Koniecznie muszę to nadrobić. Takie domowe soki są nie tylko pyszne, ale i zdrowe :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie...czasem mamy takie "meble kuchenne" ale jak już zaczniemy ich używać to będzie z górki:) pozdrawiam

      Usuń
  2. Zachęcam do rozcieńczania takich soków wodą z troski o żołądek. Może niekoniecznie pół na pół, ale chociaż trzy do jednego. Swoją drogą to kiedyś się przepiłam sokiem z czerwonych buraków i chyba jeszcze długo nie tknę żadnej cieszy z sokowirówki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masz rację powinno się rozwadniać. Sok z buraków to jedna z nielicznych rzeczy, która mi "nie wchodzi" mimo, że wiem jak zdrowe to jest i jak by się przydała taka szklaneczka dziennie.....

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa