TRYB JASNY/CIEMNY

Międzynarodowy Dzień Makaronu – owoce morza w sosie pomidorowym

Makaron na Dzień Makaronu fot. D.Szymborska


Zastanawiałam się który przepis wybrać. Nie było łatwo, bo co jak co ale kluski to jem często. To po co się powtarzać, lepiej opisać coś nowego. Makaron z owocami morza ale tym razem dodatkowo z sosem pomidorowym. Świetne, rozgrzewające danie na te mgliste jesienne dni.  Bym zapomniała, zaletą tego dania jest krótki czas przygotowania – 15 minut i jemy! Smacznego biegowego!

Składniki (dla 4 osób):

·      400g makaronu, np. farfalle,
·      500g mieszanki owoców morza,
·      puszka pomidorów,
·      czosnek,
·      sól morska, pieprz,
·      oliwa,
·      czarne oliwki,
·      parmezan tarty.

Przygotowanie:

Mrożone owce morza rozmrozić. Czosnek posiekać drobno. Na oliwie smażyć czosnek i owoce morza i czarne oliwki. Dodać pomidory w puszce, wymieszać wszystko starannie, doprawić. W osolonej wodzie ugotować makaron. Wymieszać sos z makaronem, nałożyć na talerze i posypać parmezanem! Smacznego biegowego!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa