Międzynarodowy Dzień Makaronu – owoce morza w sosie pomidorowym
Makaron na Dzień Makaronu fot. D.Szymborska |
Zastanawiałam się który przepis wybrać. Nie było łatwo, bo co jak co
ale kluski to jem często. To po co się powtarzać, lepiej opisać coś nowego.
Makaron z owocami morza ale tym razem dodatkowo z sosem pomidorowym. Świetne,
rozgrzewające danie na te mgliste jesienne dni. Bym zapomniała, zaletą tego dania jest krótki
czas przygotowania – 15 minut i jemy! Smacznego biegowego!
Składniki (dla 4 osób):
·
400g makaronu, np. farfalle,
·
500g mieszanki owoców morza,
·
puszka pomidorów,
·
czosnek,
·
sól morska, pieprz,
·
oliwa,
·
czarne oliwki,
·
parmezan tarty.
Przygotowanie:
Mrożone owce morza rozmrozić. Czosnek posiekać drobno. Na oliwie smażyć
czosnek i owoce morza i czarne oliwki. Dodać pomidory w puszce, wymieszać
wszystko starannie, doprawić. W osolonej wodzie ugotować makaron. Wymieszać sos
z makaronem, nałożyć na talerze i posypać parmezanem! Smacznego biegowego!
Komentarze
Prześlij komentarz