Dzień Wegetarianizmu - Insalata Caprese
Caprese fot. D.Szymborska |
Po co kombinować, czasem najprostsze jest najlepsze. Do tego jakie
szybkie! Mowa o sałacie, która daje energię, świetnie smakuje i każdemu się
uda! Brzmi trochę jak reklama, ale dokładnie tak jest bo to tak działa – dobrej
jakości składniki, ostry nóż i po 5 minutach mamy pyszny lunch, przystawkę…
Składniki (na 1 osobę):
·
1 mozzarella (im lepszej jakości
tym lepiej),
·
1 pomidor (ja wybieram malinowe),
·
oliwa (znów im lepsza tym lepsze
danie),
·
sól i pieprz – wszystko świeżo
mielone,
·
tajska, czerwona bazylia (urwana z
krzaczka w doniczce, ja miałam z Baziółki).
Przygotowanie:
Mozzarellę pokroić w plastry. Pomidor powinien być obrany ze skórki –
zanurzyć we wrzątku. Pokroić na plastry nie zapominając o wykrojeniu twardej
części. Cześć bazylii liści bazylii pokroić w paski część zostawić do
dekoracji. Nałożyć na talerz – przekładając mozzarellę z plastrami pomidora.
Polać oliwą, doprawić. Podawać z gorącą bagietką.
Uwaga takim daniem naprawdę można się najeść! Smacznego biegowego
wszystkim!
Tajska bazylia to fajny pomysł. Danie jednak niezbyt wegetariańskie, bo mozzarella jest serem podpuszczkowym ;)
OdpowiedzUsuńwegetariańskie nie wegańskie:)
UsuńDota, podpuszczka zwierzęca jest niedopuszczalna w diecie wegetariańskiej - to tak, jakbyś wrzuciła do tej caprese boczek :) Wegetarianie nie jedzą serów podpuszczkowych na podpuszczce zwierzęcej :)
Usuńbyłam na diecie wegetariańskiej i inaczej ją interpretowałam:) na wegańskiej nie wytrzymałam bo mi nie wystarczało białka roślinnego....
UsuńAle to nie jest kwestia osobistej interpretacji, tylko tego, czym jest podpuszczka naturalna :)
Usuń