Cukinie faszerowane kaszą gryczaną i wołowiną
Super smaczny przepis na cukinię czyli kolejny hit lata fot. D.Szymborska |
Cukiniowy szał trwa! Kolejny przepis ze starego segregatora (Magazyn Gazety Wyborczej) – Uczta
domowa – Cukinie, autorstwa Hanny Orzechowskiej. Tak chwaliłam dawne przepisy, a
ten owszem wyszedł rewelacyjnie, ale lista składników nie zawierała wszystkiego
co było wymieniane w instrukcji przygotowywania. Na szczęście pomidory w puszce
zawsze trzymam – tak na wszelki wypadek.
Cukinie super smaczne, przygotowane na dwa różne sposoby – z dodatkową
mozzarellą albo według przepisu z bułką tartą.
Podaję wersję zmodyfikowaną, opartą o stary przepis.
Składniki (przepis dla 3 osób, bo cztery głodne pozostaną
nienajedzone):
·
4 małe cukinie,
·
500g mięsa wołowego, mielonego,
·
1 puszka pomidorów w puszcze,
·
1 woreczek kaszy gryczanej,
·
1 mozzarella,
·
2 cebule,
·
2 ząbki czosnku,
·
masło klarowane do smażenia
cebuli,
·
sól, pieprz dużo tymianku – albo świeży
siekany albo suszony,
·
Tabasco (ja dodawałam zielonego –
duuużo),
·
Bułka tarta – kilka łyżeczek do
posypania,
·
4 łyżki przecieru pomidorowego,
·
Oliwa do wysmarowania naczynia
żaroodpornego lub patelni.
Faszerowana cukinia fot. D.Szymborska |
Przygotowanie:
Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Cebulę zeszklić na maśle klarowanym,
pod sam koniec, żeby nie spalić dodać czosnek. Przełożyć cebulę z czosnkiem do
miseczki, na patelni usmażyć mięso mielone. Doprawić solą i pieprzem. Dodać
cebulę z czosnkiem, smażyć chwilę, następnie dodać przecier pomidorowy, kaszę i
tymianek. Wszystko starannie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 210 stopni.
Cukinie umyć, wytrzeć. Przekroić na pół i wydrążyć. Naczynię lub patelnię
wysmarować oliwą i ułożyć obok siebie (by przylegały do siebie) przekrojone
cukinie. Nałożyć farsz, na końcu dodać pomidory z puszki (trochę), posypać
bułką tartą lub ułożyć plastry mozzarelli. Piec (bez przykrycia) około 25
minut.
Cukinia smakuje wybornie, farsz z kaszą jest świetny, a moc po takim
jedzeniu gwarantowana co potwierdziło moje poranne pływanie!
Komentarze
Prześlij komentarz