Szpinakowa tortilla – czyli śniadaniowy fast food
Pyszne śniadanie ze szpinakiem fot. D.Szymborska |
Rano to jest tak, że jedzenie ma być OD RAZU gotowe. Człowiek się
głodny budzi to nie lubi czekać.
Moja ulubiona wersja śniadaniowa to taka, ja pośpię chwilę dłużej i
poczekam na gotowe śniadanie. Niestety to nie zawsze działa, a zaspać można.
Śniadaniowa tortilla to super szybkie danie. Nie piekłam placków bo
miałam jeszcze w kuchni, szpinak przygotowałam na super szybko, po 10 minutach
już było śniadanie na talerzu!
·
2 placki tortilli pszennej lub
kukurydzianej,
·
200g świeżego szpinaku,
·
100ml śmietany (30% - płynna),
·
pieprz, sól i tarta gałka
muszkatołowa,
·
masło klarowane,
·
2 plastry sera żółtego.
Przygotowanie:
Umyte liście szpinaku wrzucić na patelnię na której jest odrobina masła
klarowanego, smażyć chwilę, dodać śmietanę i mocno doprawić. Dusić przez
kolejną chwilę. Na gorącej patelni ułożyć lekko zwilżony placek, plastry sera i
sos szpinakowy. Przykryć drugim plackiem, usmażyć tak jak quesadillię.
jak to smakowicie wygląda! na pewno spróbuję!
OdpowiedzUsuń