Wegetariańskie curry z cukinii –sezonowo i pysznie
CUKINIA! To teraz jej czas! Super proste i super pyszne cukiniowe
curry. Warzywa, śmietana, przyprawy plus makaron i na talerzu pojawia się
posiłek dla sportowców! Do tego nie jest ciężki, daje moc do treningów i
świetnie nadaje się na lato.
Sięgnęłam do zapomnianego segregatora w którym trzymam przepisy
wycinane z Magazynu Gazety Wyborczej. Kolekcja ma kilkanaście lat. Przepisy są
w przeźroczystych koszulkach, wycięte i naklejone. To były czasy kiedy Magazyn
był pismem, z którego przeczytaniem ciężko było się wyrobić przed ukazaniem się
kolejnego numeru. Artykuły, reportaże po kilka stron (bez obrazków!), a do tego
dział kulinarny – UCZTA DOMOWA, UCZTA WEGETARIAŃSKA itp. Przepisy sprawdzone,
przemyślane, autorskie. Jedno zdjęcie potrawy przygotowanej zgodnie z kulinarną
instrukcją. Ubogie stylizacje za to świetne pomysły smakowe!
Szybkie kluski z cukinią i curry przepis Anny Dajek (zmodyfikowany
lekko przeze mnie).
Składniki (dla 3 osób):
·
350g makaronu świderków,
·
1 zielona cukinia,
·
1 żółta cukinia,
·
2 łyżki masła klarowanego,
·
1 średnia, biała cebula,
·
350g śmietany (30% President),
·
2 łyżki curry,
·
sól, pieprz, Tabasco.
Przygotowanie:
Cebulę posiekać drobno. Cukiniom okroić końce, przekroić wzdłuż – na
pół i na ćwiartkę, pokroić w plastry. Rozgrzać tłuszcz. Zeszklić cebulę. Po chwili dodać cukinię, poczekać
chwilę aż się zrumieni, dodać 3 łyżki wody. Zmniejszyć ogień i dusić 10 minut,
tak by cukinie nie była zbyt miękka ale też nie za twarda. Następnie dodać
śmietanę, curry, sól, pieprz i Tabasco. Gotować na małym ogniu przez kilka
minut tak by sos miał jednolitą konsystencję. Podawać z makaronem świderkami.
Smacznego sportowego wszystkim!
Komentarze
Prześlij komentarz