TRYB JASNY/CIEMNY

Wegetariańskie curry z cukinii –sezonowo i pysznie



CUKINIA! To teraz jej czas! Super proste i super pyszne cukiniowe curry. Warzywa, śmietana, przyprawy plus makaron i na talerzu pojawia się posiłek dla sportowców! Do tego nie jest ciężki, daje moc do treningów i świetnie nadaje się na lato.

Sięgnęłam do zapomnianego segregatora w którym trzymam przepisy wycinane z Magazynu Gazety Wyborczej. Kolekcja ma kilkanaście lat. Przepisy są w przeźroczystych koszulkach, wycięte i naklejone. To były czasy kiedy Magazyn był pismem, z którego przeczytaniem ciężko było się wyrobić przed ukazaniem się kolejnego numeru. Artykuły, reportaże po kilka stron (bez obrazków!), a do tego dział kulinarny – UCZTA DOMOWA, UCZTA WEGETARIAŃSKA itp. Przepisy sprawdzone, przemyślane, autorskie. Jedno zdjęcie potrawy przygotowanej zgodnie z kulinarną instrukcją. Ubogie stylizacje za to świetne pomysły smakowe!


Szybkie kluski z cukinią i curry przepis Anny Dajek (zmodyfikowany lekko przeze mnie).

Składniki (dla 3 osób):

·      350g makaronu świderków,
·      1 zielona cukinia,
·      1 żółta cukinia,
·      2 łyżki masła klarowanego,
·      1 średnia, biała cebula,
·      350g śmietany (30% President),
·      2 łyżki curry,
·      sól, pieprz, Tabasco.

Przygotowanie:

Cebulę posiekać drobno. Cukiniom okroić końce, przekroić wzdłuż – na pół i na ćwiartkę, pokroić w plastry. Rozgrzać tłuszcz. Zeszklić  cebulę. Po chwili dodać cukinię, poczekać chwilę aż się zrumieni, dodać 3 łyżki wody. Zmniejszyć ogień i dusić 10 minut, tak by cukinie nie była zbyt miękka ale też nie za twarda. Następnie dodać śmietanę, curry, sól, pieprz i Tabasco. Gotować na małym ogniu przez kilka minut tak by sos miał jednolitą konsystencję. Podawać z makaronem świderkami.


Smacznego sportowego wszystkim!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa