TRYB JASNY/CIEMNY

Sposób na upały – kompot z czerwonych porzeczek

Super orzeźwienie domowym sposobem fot. D.Szymborska

Nie musi być podobny do kisielu i ciepły. Może być pyszny, schłodzony bez białego cukru. KOMPOT.

Powiedzieć o nim, że to coś zapomnianego to prawda, wspomnieć, że kojarzy się ze stołówką – też zgadza się. To co ważne, to złe wspomnienia można przełamać przygotowując swój, domowy i pyszny kompot.

Czerwone porzeczki są bardzo cierpkie, dlatego kompot gotowałam wraz z cukrem palmowym. Dzięki temu wytrawność owoców została zachowana ale przełamana i kompot smakuje wyśmienicie.


Trudno o prostszy przepis. Czerwone porzeczki trzeba umyć, oddzielić od gałązek. Wrzucić do garnka, dodać cukier palmowy i gotować. 

Gdy kompot już zostanie zagotowany trzeba go wystudzić – nie należy wkładać gorącego garnka do lodówki. Przed podaniem odcedzić owoce. 

Super orzeźwiający napój na te upały. 

250g czerwonych porzeczek na 3.5 litra wody i jedno „gniazdko” cukru palmowego w zupełności wystarczy.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa