Sposób na upały – kompot z czerwonych porzeczek
Super orzeźwienie domowym sposobem fot. D.Szymborska |
Nie musi być podobny do kisielu i ciepły. Może być pyszny, schłodzony
bez białego cukru. KOMPOT.
Powiedzieć o nim, że to coś zapomnianego to prawda, wspomnieć, że
kojarzy się ze stołówką – też zgadza się. To co ważne, to złe wspomnienia można
przełamać przygotowując swój, domowy i pyszny kompot.
Czerwone porzeczki są bardzo cierpkie, dlatego kompot gotowałam wraz z
cukrem palmowym. Dzięki temu wytrawność owoców została zachowana ale przełamana
i kompot smakuje wyśmienicie.
Trudno o prostszy przepis. Czerwone porzeczki trzeba umyć, oddzielić od
gałązek. Wrzucić do garnka, dodać cukier palmowy i gotować.
Gdy kompot już
zostanie zagotowany trzeba go wystudzić – nie należy wkładać gorącego garnka do
lodówki. Przed podaniem odcedzić owoce.
Super orzeźwiający napój na te upały.
250g czerwonych porzeczek na 3.5 litra wody i jedno „gniazdko” cukru palmowego
w zupełności wystarczy.
Komentarze
Prześlij komentarz