Omlet prowansalski z rukolą
Omlet po prowansalsku - genialna przystawka fot. D.Szymborska |
Miało być śniadanie wyszła przystawka. Godzina w kuchni. Super efekt
ale trzeba wymyślić co zjeść, bo głód pozostał. Omlet po prowansalsku to
naprawdę elegancki pomysł na śniadanie, pod warunkiem, że wcześniej się nie
biegało albo zwyczajnie nie jest się głodnym rano. A cukinia w prawie
przeźroczystych plasterkach – wyborna, dobrze wysuszona rukola. Nie cierpię jak
czasem, gdzieś dostaję mokrą rukolę, to tak jakby podać jajko z kawałkiem
skorupki! A przepis z mojego segregatora autorką jak podał Magazyn Gazety
Wyborczej była….Zosia. Tylko tyle. A przepis modyfikowałam bo głodna byłam
okrutnie, a teraz jestem tylko trochę….
Przepyszny omlet z cudowną zielenioną fot. D.Szymborska |
Składniki (dla 3 osób):
·
1 cukinia,
·
200g rukoli,
·
50g parmezanu,
·
4 łyżki oliwy,
·
2 łyżki octu balsamicznego,
·
1 łyżka musztardy,
·
2 łyżki koperku,
·
1 łyżka szczypiorku,
·
masło klarowane,
·
sól, pieprz,
·
woda,
·
4 jajka od wybieganej kury.
Przygotowanie:
Cukinie umyć, odkroić końce i na tarce skroić w paseczki. Zagotować
wodę, dodać dużo soli i odrobinę cukru, zanurzyć cukinię na kilkanaście sekund,
wyciągnąć i starannie osuszyć. Rukolę umyć i wysuszyć (starannie). Przygotować
sos z tartego parmezanu, oliwy, octu, koperku siekanego i musztardy. Na patelni
rozpuścić masło klarowane. Jajka wbić do kubka wymieszać z koperkiem i
szczypiorkiem (zostawić troszeczkę do posypania dania) i łyżką wody. Rozgrzać
piekarnik (jeżeli mamy żelazną patelnię). Usmażyć omlet, zadbać o to by jeżeli
jest taka potrzeba pozbyć się nadmiaru tłuszczu (ręcznikiem kuchennym). Ja
używam patelni żelaznej i dopiekam omlet w piekarniku. Omlet pokroić w
paseczki. Na talerzu ułożyć liście rukoli, zwinąć w ruloniki cukinię, ułożyć
paski omletu i polać sosem i posypać szczypiorkiem!
Super pycha!! Tylko ja się tym nie najadłam, ale na leniwe niedzielne
śniadanie super się nadaje…..
Komentarze
Prześlij komentarz