TRYB JASNY/CIEMNY

Omlet prowansalski z rukolą

Omlet po prowansalsku - genialna przystawka fot. D.Szymborska


Miało być śniadanie wyszła przystawka. Godzina w kuchni. Super efekt ale trzeba wymyślić co zjeść, bo głód pozostał. Omlet po prowansalsku to naprawdę elegancki pomysł na śniadanie, pod warunkiem, że wcześniej się nie biegało albo zwyczajnie nie jest się głodnym rano. A cukinia w prawie przeźroczystych plasterkach – wyborna, dobrze wysuszona rukola. Nie cierpię jak czasem, gdzieś dostaję mokrą rukolę, to tak jakby podać jajko z kawałkiem skorupki! A przepis z mojego segregatora autorką jak podał Magazyn Gazety Wyborczej była….Zosia. Tylko tyle. A przepis modyfikowałam bo głodna byłam okrutnie, a teraz jestem tylko trochę….




Przepyszny omlet z cudowną zielenioną fot. D.Szymborska


Składniki (dla 3 osób):

·      1 cukinia,
·      200g rukoli,
·      50g parmezanu,
·      4 łyżki oliwy,
·      2 łyżki octu balsamicznego,
·      1 łyżka musztardy,
·      2 łyżki koperku,
·      1 łyżka szczypiorku,
·      masło klarowane,
·      sól, pieprz,
·      woda,
·      4 jajka od wybieganej kury.

Przygotowanie:

Cukinie umyć, odkroić końce i na tarce skroić w paseczki. Zagotować wodę, dodać dużo soli i odrobinę cukru, zanurzyć cukinię na kilkanaście sekund, wyciągnąć i starannie osuszyć. Rukolę umyć i wysuszyć (starannie). Przygotować sos z tartego parmezanu, oliwy, octu, koperku siekanego i musztardy. Na patelni rozpuścić masło klarowane. Jajka wbić do kubka wymieszać z koperkiem i szczypiorkiem (zostawić troszeczkę do posypania dania) i łyżką wody. Rozgrzać piekarnik (jeżeli mamy żelazną patelnię). Usmażyć omlet, zadbać o to by jeżeli jest taka potrzeba pozbyć się nadmiaru tłuszczu (ręcznikiem kuchennym). Ja używam patelni żelaznej i dopiekam omlet w piekarniku. Omlet pokroić w paseczki. Na talerzu ułożyć liście rukoli, zwinąć w ruloniki cukinię, ułożyć paski omletu i polać sosem i posypać szczypiorkiem!


Super pycha!! Tylko ja się tym nie najadłam, ale na leniwe niedzielne śniadanie super się nadaje…..

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa