Dietetyczny obiad – śródziemnomorski kurczak z ryżem i brokułami
Bo dietetycznie nie znaczy niesmacznie! fot. D.Szymborska |
Brokuły oczywiście gotowane na parze. Oczywiście dlatego, że smakują
dużo lepiej! Woda lekko posłodzona i mocno osolona – efekt jędrne brokuły o
ślicznym kolorze – pycha!
Przepis z mojego segregatora, autorka Agata Baranowska, tytuł: Grecki
kurczak w sosie cytrynowym. Przygotowanie lekko kłopotliwe, ale do zniesienia w
tygodniu, gdy nam się bardzo nie śpieszy. Trzeba dodać 30 minut marynowania
mięsa. Jak również doliczyć gotowanie ryżu i trzymanie garnka zawiniętego w
gruby ręcznik.
Smak wyborny, trochę zbliżony do kurczaków przygotowywanych według
przepisów kuchni chińskiej, to pewnie przez mąkę ziemniaczaną i imbir. Lekkie
danie w sam raz na czas lżejszych treningów albo zwyczajnie dlatego, że jest
bardzo smaczne!
Składniki:
·
500g filetu z piersi kurczaka
(wybieganego, zagrodowego),
·
1 białko (żółtko świetnie się nada
jako dodatkowe do jajecznicy),
·
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
·
½ łyżeczki startego świeżego
imbiru,
·
¼ szklanki oleju,
Sos cytrynowy:
·
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
·
1 i ½ łyżeczki cukru pudru,
·
2 łyżki soku z cytryny,
·
¾ szklanki rosołu drobiowego (może
być z rosołetki, jakoś nie wyczuwam zbyt dużo chemii w tym produkcie),
·
2 łyżki wytrawnego sherry,
·
sól morska.
Przygotowanie:
Mięso z kurczaka pokroić w paski. W misce wymieszać: białko, sól (1/2
łyżeczki), imbiri olej. Wymieszać starannie i włożyć do lodówki na minimum 30
minut. Odsączamy kurczaka z marynaty. Smażymy na oleju przez 7 minut. Tak by
nie był przyrumieniony ale też nie został surowy. Zdejmujemy kurczaka (bez
tłuszczu), patelnię myjemy i mieszamy mąkę ziemniaczaną z dwoma łyżkami zimnej
wody wlewamy na patelnię. Mieszamy z cukrem, sokiem cytryny, rosołem i sherry.
Gotujemy przez kilka minut kurczaka w sosie, tak by trochę odparował ale żeby wciąż
był sos na patelni. Podajemy z ryżem i gotowanymi na parze brokułami.
Komentarze
Prześlij komentarz