TRYB JASNY/CIEMNY

Dietetyczny obiad – śródziemnomorski kurczak z ryżem i brokułami

Bo dietetycznie nie znaczy niesmacznie! fot. D.Szymborska


Brokuły oczywiście gotowane na parze. Oczywiście dlatego, że smakują dużo lepiej! Woda lekko posłodzona i mocno osolona – efekt jędrne brokuły o ślicznym kolorze – pycha!

Przepis z mojego segregatora, autorka Agata Baranowska, tytuł: Grecki kurczak w sosie cytrynowym. Przygotowanie lekko kłopotliwe, ale do zniesienia w tygodniu, gdy nam się bardzo nie śpieszy. Trzeba dodać 30 minut marynowania mięsa. Jak również doliczyć gotowanie ryżu i trzymanie garnka zawiniętego w gruby ręcznik.

Smak wyborny, trochę zbliżony do kurczaków przygotowywanych według przepisów kuchni chińskiej, to pewnie przez mąkę ziemniaczaną i imbir. Lekkie danie w sam raz na czas lżejszych treningów albo zwyczajnie dlatego, że jest bardzo smaczne!




Składniki:

·      500g filetu z piersi kurczaka (wybieganego, zagrodowego),
·      1 białko (żółtko świetnie się nada jako dodatkowe do jajecznicy),
·      2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
·      ½ łyżeczki startego świeżego imbiru,
·      ¼ szklanki oleju,
Sos cytrynowy:
·      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
·      1 i ½ łyżeczki cukru pudru,
·      2 łyżki soku z cytryny,
·      ¾ szklanki rosołu drobiowego (może być z rosołetki, jakoś nie wyczuwam zbyt dużo chemii w tym produkcie),
·      2 łyżki wytrawnego sherry,
·      sól morska.

Przygotowanie:


Mięso z kurczaka pokroić w paski. W misce wymieszać: białko, sól (1/2 łyżeczki), imbiri olej. Wymieszać starannie i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Odsączamy kurczaka z marynaty. Smażymy na oleju przez 7 minut. Tak by nie był przyrumieniony ale też nie został surowy. Zdejmujemy kurczaka (bez tłuszczu), patelnię myjemy i mieszamy mąkę ziemniaczaną z dwoma łyżkami zimnej wody wlewamy na patelnię. Mieszamy z cukrem, sokiem cytryny, rosołem i sherry. Gotujemy przez kilka minut kurczaka w sosie, tak by trochę odparował ale żeby wciąż był sos na patelni. Podajemy z ryżem i gotowanymi na parze brokułami.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa