TRYB JASNY/CIEMNY

Szpinakowa tortilla – czyli śniadaniowy fast food

Pyszne śniadanie ze szpinakiem fot. D.Szymborska


Rano to jest tak, że jedzenie ma być OD RAZU gotowe. Człowiek się głodny budzi to nie lubi czekać.

Moja ulubiona wersja śniadaniowa to taka, ja pośpię chwilę dłużej i poczekam na gotowe śniadanie. Niestety to nie zawsze działa, a zaspać można.

Śniadaniowa tortilla to super szybkie danie. Nie piekłam placków bo miałam jeszcze w kuchni, szpinak przygotowałam na super szybko, po 10 minutach już było śniadanie na talerzu!



Składniki (dla 2 osób):

·      2 placki tortilli pszennej lub kukurydzianej,
·      200g świeżego szpinaku,
·      100ml śmietany (30% - płynna),
·      pieprz, sól i tarta gałka muszkatołowa,
·      masło klarowane,
·      2 plastry sera żółtego.

Przygotowanie:


Umyte liście szpinaku wrzucić na patelnię na której jest odrobina masła klarowanego, smażyć chwilę, dodać śmietanę i mocno doprawić. Dusić przez kolejną chwilę. Na gorącej patelni ułożyć lekko zwilżony placek, plastry sera i sos szpinakowy. Przykryć drugim plackiem, usmażyć tak jak quesadillię.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa