TRYB JASNY/CIEMNY

Wytrawna sałata owocowa z figowym sosem

Najprościej - najpyszniej fot. D.Szymborska


Sałatka, to słowo tutaj nie pasuje. Wytrawny smak, duża porcja to nawet przystawka nie była tylko….spore śniadanie.

Krem balsamiczny o smaku figowym to cały sekret tej sałaty. Cała reszta zwykła: truskawki, banany, jabłko, śliwki, serek Burgos i….właśnie ten sos wydobywa z owoców zupełnie inne smaki.

Lekka sałata, która powinna mi pomóc przetrwać do….drugiego śniadania. Na które, cóż nie będę oryginalna, a owoców dużo pokroiłam, też będzie taka sałata.

Ocet z Modeny, który jest zredukowany tworzy krem balsamiczny, a gdy dodamy do niego jeszcze ekstraktu z fig to otrzymujemy słodko, kwaśno, figowo, wytrawny smak.

Przed podaniem sałaty (przez podanie rozumiem postawienie miski przy moim nakryciu) sprawdziłam smak sosu na poszczególnych owocach. Ja zawsze sprawdzam jak co smakuje, nie zdarza mi się podać czegoś czego nie spróbowałam.

Zawsze mnie dziwi, jak w Top Chef’ie kucharze są zaskoczeni, że coś było surowe albo za słone – oni nie próbują przed wyserwowaniem dania!

Rozumiem fotografów jedzenia, tutaj smak nie ma najmniejszego znaczenia, nie jest ważny, danie ma wyglądać, ba może być nawet nie jadalne!  Ja jednak zostaje przy wersji – robię zdjęcie temu co zjadam!


Już nie mogę się doczekać drugiego śniadania! Pozostaje pytanie czy zjem je w metrze czy dotrwam do biblioteki…..

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa