TRYB JASNY/CIEMNY

Zapiekany dorsz z warzywami – przepis Karola Okrasy

Super zapiekanka z dorszem i warzywami fot. D.Szymborska


Uwielbiam dorsza, najbardziej tego atlantyckiego, wypływanego, dzikiego. To naprawdę są drogie ryby, ale wiadomo za co się płaci – za super smak i jędrne mięso. Ten „zwyczajny” atlantycki też jest dobry, ale to jednak pomimo wszystko daleki kuzyn tego z wolnego wypływania. Tak samo jak z mięsem z kurczaków – te zagrodowe są smaczniejsze od tych trzymanych w klatkach. A sama zapiekanka naprawdę smaczna, choć ostrzegam – dużo zamieszania w kuchni, a efekt to smaczna ale zwyczajna zapiekanka. Wymaga dużo pracy, staranności, trochę jak z pierogami, naleśnikami – stosunkowo tanie danie a czas spędzony w kuchni długi, mozolny a efekt – ot coś smacznego ale nie „restauracyjnego”. To takie ostrzeżenie, bo jakby powiedzieli w moim ulubionym (i jedynym jaki oglądam) programie kulinarnym „Top Chef” - obroni się smakiem!

Przepis Karola Okrasy z warsztatów Kuchnia Lidla. Czas spędzony w kuchni 2 godziny, stopień trudności – łatwe.


Składniki (na dużą zapiekankę dla kilku osób):

·      Filet z dorsza (500g),
·      Oliwa,
·      Kolednra,
·      Curry (przyprawa),
·      Pieprz, sól,
·      Papryka czerwona,
·      Papryka zielona,
·      Cebula,
·      Groszek cukrowy,
·      Młode ziemniaki,
·      Ocet sherry,
·      Zielone oliwki,
·      Białe wino,
·      Mule.

Przygotowanie:


Filet z dorsza starannie umyć, oprószyć curry, pieprzem, listkami kolendry. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni i piec dorsza przez 10-12 minut. Nie należy się przejmować tym, że ryba nie była solona i tym, że jest niedopieczona, będzie miała jeszcze czas „dojść” z warzywami. Groszek ugotować na parze, odstawić. Młode ziemniaki ugotować w mundurkach, przekroić na pół albo na ćwiartki jak duże. Paprykę, cebulę podsmażyć na oliwie. Wymieszać wszystkie warzywa. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Na sam wierzch ułożyć porwanego w kawałki dorsza. Polać sosem – 5 łyżek oliwy i 3 łyżki octu sherry. Zapiekać aż ryba będzie upieczona a warzywa gorące. W tym czasie ugotować mule w białym winie. Gdy zapiekanka będzie już gotowa dołożyć mule. Można podawać z sosem z kalmarów albo zwyczajnie z bagietką.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa