Zapiekany dorsz z warzywami – przepis Karola Okrasy
Super zapiekanka z dorszem i warzywami fot. D.Szymborska |
Uwielbiam dorsza, najbardziej tego atlantyckiego, wypływanego,
dzikiego. To naprawdę są drogie ryby, ale wiadomo za co się płaci – za super
smak i jędrne mięso. Ten „zwyczajny” atlantycki też jest dobry, ale to jednak
pomimo wszystko daleki kuzyn tego z wolnego wypływania. Tak samo jak z mięsem z
kurczaków – te zagrodowe są smaczniejsze od tych trzymanych w klatkach. A sama
zapiekanka naprawdę smaczna, choć ostrzegam – dużo zamieszania w kuchni, a
efekt to smaczna ale zwyczajna zapiekanka. Wymaga dużo pracy, staranności,
trochę jak z pierogami, naleśnikami – stosunkowo tanie danie a czas spędzony w
kuchni długi, mozolny a efekt – ot coś smacznego ale nie „restauracyjnego”. To
takie ostrzeżenie, bo jakby powiedzieli w moim ulubionym (i jedynym jaki
oglądam) programie kulinarnym „Top Chef” - obroni się smakiem!
Przepis Karola Okrasy z warsztatów Kuchnia Lidla. Czas spędzony w
kuchni 2 godziny, stopień trudności – łatwe.
Składniki (na dużą zapiekankę dla kilku osób):
·
Filet z dorsza (500g),
·
Oliwa,
·
Kolednra,
·
Curry (przyprawa),
·
Pieprz, sól,
·
Papryka czerwona,
·
Papryka zielona,
·
Cebula,
·
Groszek cukrowy,
·
Młode ziemniaki,
·
Ocet sherry,
·
Zielone oliwki,
·
Białe wino,
·
Mule.
Przygotowanie:
Filet z dorsza starannie umyć, oprószyć curry, pieprzem, listkami
kolendry. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni i piec dorsza przez 10-12 minut. Nie
należy się przejmować tym, że ryba nie była solona i tym, że jest
niedopieczona, będzie miała jeszcze czas „dojść” z warzywami. Groszek ugotować
na parze, odstawić. Młode ziemniaki ugotować w mundurkach, przekroić na pół
albo na ćwiartki jak duże. Paprykę, cebulę podsmażyć na oliwie. Wymieszać
wszystkie warzywa. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Na sam wierzch ułożyć
porwanego w kawałki dorsza. Polać sosem – 5 łyżek oliwy i 3 łyżki octu sherry.
Zapiekać aż ryba będzie upieczona a warzywa gorące. W tym czasie ugotować mule
w białym winie. Gdy zapiekanka będzie już gotowa dołożyć mule. Można podawać z
sosem z kalmarów albo zwyczajnie z bagietką.
Świetny przepis :) Zapraszam również do siebie :)
OdpowiedzUsuńpysznie:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :)
OdpowiedzUsuń