Pesto z papryki i orzechów z różnymi węglowodanami
Pesto jako podstawa nowego dania fot. D.Szymborska |
Zasady – pszennym makaronom mówimy nie, trzymam się dość mocno. Za to z
kaszami jestem w dobrym układzie. Efekt – kolacja – dwa różne talerze, choć „baza”
ta sama.
Przepis z Good Food Polska. Oczywiście lekkie modyfikacje były. Do tego
przepis makaronowy podany raz zgodnie z instrukcją drugi raz jako wariacja z
kaszą i mięsem. W obydwu przypadkach dodatek białka w postaci kurczaka. A co
ważne obydwie wersje smaczne i dające siłę do treningów. Do makaronu po
wymieszaniu z pesto dodany był serek mascarpone, w drugiej wersji kasza
gryczana była ugotowana, wystudzona i podsmażona z odrobiną masła (człowiek
wyjdzie z kuchni na moment a tu „takie” niedietetyczne niespodzianki się
zdarzają).
Składniki pesto paprykowego:
Pesto z makaronem i kurczakiem fot. D.Szymborska |
·
3 upieczone i obrane ze skórki
papryki, pokrojone w kostkę,
·
25g parmezanu (utartego),
·
1 ząbek czosnku,
·
świeża bazylia – pęczek albo
listki z całej doniczkowej roślinki,
·
2 łyżki oliwy z oliwek,
·
100g orzechów włoskich.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze.
Mała uwaga co do pisma, które prenumeruję:
Zaprenumerowałam Good Food Polska, bo przepisy z pierwszego numeru
bardzo mi się podobały, drugi numer marzec/kwiecień dotarł w kwietniu do mojej
skrzynki. Nie powiem wyczekiwałam, bo jak jakieś pismo jest dwumiesięcznikiem
to ja naiwnie (jak widać) zakładam, że ukazuje się z początkiem tego pierwszego
a nie drugie miesiąca. Nic to pisemko w końcu dotarło i była okazja by ugotować
pierwszy przepis.
Uwielbiam pesto :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://fit-healthylife.blogspot.com/