Warzywna Jenga - towarzyska gra jadalna
Warzywne frytki inaczej - dużo smaczniejsze fot. D.Szymborska |
Jenga to zręcznościowo umysłowa gra – ułożona jest specjalna piramida z
klocków, należy wyciągnąć klocek z dołu i ułożyć go na szczycie piramidy.
Przegrywa ten, który kładąc klocek wywróci budowlę.
Jenga warzywna to przystawka towarzyska – ułożona z warzyw specjalna piramida (z buraków, selera, pietruszki, marchewki), należy wyciągnąć upieczony warzywny kawałek i zjeść. Wygrywa ten kto zje najwięcej kawałków i przyczyni się do zniknięcia budowli.
Tak jak nie lubię zabawy jedzeniem, tak miałam dość zwykłych frytek
warzywnych, a tak smakowały dużo lepiej, wyglądały szałowo i można było się
pobawić.
Składniki:
·
Pietruszka,
·
Marchewka,
·
Seler,
·
Burak,
·
Pieprz i sól,
·
Oliwa.
Przygotowanie:
Warzywa umyć, oczyścić ze skóry, pokroić w słupki – im równiejsze tym
lepiej. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, spryskać oliwą i ułożyć
warzywa, znów lekko spryskać oliwą, posolić, dodać ulubionych przypraw albo
tylko pieprzu i piec aż pietruszka zacznie się wyginać – wtedy oznacza, to, że
wszystkie warzywa będą dobra, bo ona piecze się najdłużej. Nie trzeba się
martwić o buraki bo one tak lekko podpieczone też będą smakowały wybornie! Ja
rozgrzewam piekarnik do 200 stopni, a całe pieczenie zabiera od 20 do 25 minut.
Jeżeli chcemy jeść Jengę to należy ją ułożyć przed podaniem. Najlepiej używać
szczypców bo inaczej można sobie palce poparzyć.
Świetna Jenga, uśmiałam się :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://fit-healthylife.blogspot.com/