TRYB JASNY/CIEMNY

Warzywna Jenga - towarzyska gra jadalna

Warzywne frytki inaczej - dużo smaczniejsze fot. D.Szymborska


Jenga to zręcznościowo umysłowa gra – ułożona jest specjalna piramida z klocków, należy wyciągnąć klocek z dołu i ułożyć go na szczycie piramidy. Przegrywa ten, który kładąc klocek wywróci budowlę.

Jenga warzywna to przystawka towarzyska – ułożona z warzyw specjalna piramida (z buraków, selera, pietruszki, marchewki), należy wyciągnąć upieczony warzywny kawałek i zjeść.  Wygrywa ten kto zje najwięcej kawałków i przyczyni się do zniknięcia budowli.

Tak jak nie lubię zabawy jedzeniem, tak miałam dość zwykłych frytek warzywnych, a tak smakowały dużo lepiej, wyglądały szałowo i można było się pobawić.

Składniki:


·      Pietruszka,
·      Marchewka,
·      Seler,
·      Burak,
·      Pieprz i sól,
·      Oliwa.

Przygotowanie:


Warzywa umyć, oczyścić ze skóry, pokroić w słupki – im równiejsze tym lepiej. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, spryskać oliwą i ułożyć warzywa, znów lekko spryskać oliwą, posolić, dodać ulubionych przypraw albo tylko pieprzu i piec aż pietruszka zacznie się wyginać – wtedy oznacza, to, że wszystkie warzywa będą dobra, bo ona piecze się najdłużej. Nie trzeba się martwić o buraki bo one tak lekko podpieczone też będą smakowały wybornie! Ja rozgrzewam piekarnik do 200 stopni, a całe pieczenie zabiera od 20 do 25 minut. Jeżeli chcemy jeść Jengę to należy ją ułożyć przed podaniem. Najlepiej używać szczypców bo inaczej można sobie palce poparzyć.

Komentarze

  1. Świetna Jenga, uśmiałam się :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa