15 kwietnia 2015

Warzywna Jenga - towarzyska gra jadalna

Warzywne frytki inaczej - dużo smaczniejsze fot. D.Szymborska


Jenga to zręcznościowo umysłowa gra – ułożona jest specjalna piramida z klocków, należy wyciągnąć klocek z dołu i ułożyć go na szczycie piramidy. Przegrywa ten, który kładąc klocek wywróci budowlę.

Jenga warzywna to przystawka towarzyska – ułożona z warzyw specjalna piramida (z buraków, selera, pietruszki, marchewki), należy wyciągnąć upieczony warzywny kawałek i zjeść.  Wygrywa ten kto zje najwięcej kawałków i przyczyni się do zniknięcia budowli.

Tak jak nie lubię zabawy jedzeniem, tak miałam dość zwykłych frytek warzywnych, a tak smakowały dużo lepiej, wyglądały szałowo i można było się pobawić.

Składniki:


·      Pietruszka,
·      Marchewka,
·      Seler,
·      Burak,
·      Pieprz i sól,
·      Oliwa.

Przygotowanie:


Warzywa umyć, oczyścić ze skóry, pokroić w słupki – im równiejsze tym lepiej. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, spryskać oliwą i ułożyć warzywa, znów lekko spryskać oliwą, posolić, dodać ulubionych przypraw albo tylko pieprzu i piec aż pietruszka zacznie się wyginać – wtedy oznacza, to, że wszystkie warzywa będą dobra, bo ona piecze się najdłużej. Nie trzeba się martwić o buraki bo one tak lekko podpieczone też będą smakowały wybornie! Ja rozgrzewam piekarnik do 200 stopni, a całe pieczenie zabiera od 20 do 25 minut. Jeżeli chcemy jeść Jengę to należy ją ułożyć przed podaniem. Najlepiej używać szczypców bo inaczej można sobie palce poparzyć.

1 komentarz:

  1. Świetna Jenga, uśmiałam się :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa