TRYB JASNY/CIEMNY

Brokuły i anchois z cytrynową zasmażką (z makaronem lub kaszą)

Wersja z kaszą fot. D.Szymborska



To kolejne gotowanie według przepisu z drugiego numeru Good Food Polska, które zaliczam do bardzo udanych. Świetne danie, które można podać albo z kaszą albo z makaronem. Obydwie wersje super smaczne, szybkie (w miarę) w przygotowaniu. Do tego co dla mnie bardzo ważne, brokuły pyszne, jędrne, twarde a nie jakieś rozgotowane, papkowate jak to bywa w wielu przepisach!

Wciąż mnie zastanawia, kto wylicza czas przygotowywania dań w Good Food, a może Anglicy gotują szybciej?! Nigdy jeszcze nie udało się nam zmieścić w podanym przedziale czasowym, a nie uważam, żebym aż tak wielką wolną fajtłapą w kuchni była….

Drobne modyfikacje były, plus dodatek białka – nie wystarczyło nam to z sardeli doszedł jeszcze zagrodowy kurczak, a bardziej filet z jego piersi.

Składniki:


Wersja z dużą ilością cytrynowej zasmażki i makaronem fot. D.Szymborska


·      6 filetów z anchois, łyżka oleju w którym się znajdują,
·      4 ząbki czosnku,
·      1 czerwone chili,
·      1 cytryna (skórka i sok),
·      50g byłki tartej,
·      duży ładny brokuł (rozdzielony na małe różyczki),
·      makaron,
·      kasza jęczmienna,
·      oliwa,
·      filet z piersi kurczaka zagrodowego,
·      pieprz, sól.

Przygotowanie:

Brokuł umyć, podzielić na małe różyczki. Cytrynę wyszorować, sparzyć, obetrzeć na tarce, sok wycisnąć. Kurczaka pokroić w kostkę usmażyć na oliwie, doprawić. 3 łyżki oliwy i łyżkę oleju z anchois rozgrzać. Usmażyć na tym czosnek i chili, dodać sok z cytryny i anchois, smażyć aż anchois zaczną się rozpadać.
Wstawić wodę do gotowania makaronu, posolić. Wrzucić makaron. Gdy zostanie 4 minuty do ugotowania makaronu, na patelnię z anchois dorzucić brokuły. Przed odcedzeniem makaronu odlać szklankę wody z gotowania klusek. Może się przydać gdy sos będzie za gęsty. Na oddzielnej patelni usmażyć (na 1 łyżce oliwy) startą skórkę z cytryny z bułką tartą. Wymieszać makaron z sosem i kurczakiem, podawać posypane zasmażką cytrynową.
Sos świetnie też pasuje do kaszy jęczmiennej, to informacja dla tych, którzy unikają makaronów pszennych.



Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa