Stir fry (prawie) doskonały – sprawdzony przepis – 12PLN za porcję
Pyszne to, pełne węgli i białka fot. D.Szymborska |
Wciąż eksperymenty, dopracowywanie szczegółów. Małe zmiany po to by
szybki, domowy stir fry był naprawdę pyszny. Tym razem kiełki są usprawnieniem
i to bardzo dobrym.
To danie, które można przygotować w 15 minut, warunkiem jest dobra
organizacja i gotująca się lekko osolona woda w garnku. Reszta to krojenie,
smażenie i…smażenie. Bo na tym polega stir fry.
Jedna porcja to mniej 12PLN, pod warunkiem, że w naszej szafce/lodówce
mamy zapas:
·
Sosu sojowego,
·
Sosu rybnego,
·
Oleju sezamowego,
·
Octu ryżowego
Gdy trzeba kompletować sosy, to wtedy danie może wydawać się drogie,
jednak sosy są wydajne, więc niezbyt często się je kupuje.
Składniki (3 porcje):
Piękne i pyszne i o to chodzi w gotowaniu fot. D.Szymborska |
·
200g makaronu ryżowego,
·
150g filetu z piersi kurczaka
zagrodowego,
·
sól i pieprz,
·
sos sojowy,
·
sos rybny,
·
olej sezamowy,
·
ocet ryżowy,
·
kolendra (dużo),
·
kiełki fasoli,
·
warzywa z mieszanki chińskiej albo
pokrojona w słupki: marchewka, papryka, pietruszka, grzybki mun (jeżeli nie z
mieszanki, to trzeba wcześniej je zalać wrzątkiem),
·
olej z orzeszków arachidowych.
Przygotowanie:
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, ja po wielu próbach
uważam, że lepiej jest wodę osolić.
Kurczaka usmażyć dodając sosy, posolić. Na dużej patelni albo w woku,
rozgrzać olej z orzeszków, usmażyć warzywa, dodać kurczaka, umyte kiełki. Na
sam koniec dodać makaron i kolendrę.
Co ważne to danie świetnie smakuje na gorąco ale też jest świetne na
zimno, warto je jeszcze skropić sokiem z limonki.
Tym sposobem temat stir fry zostaje zawieszony do czasu jakiegoś
rewolucyjnego pomysłu. To wersja obowiązująca na moim blogu z przepisami! Hauk –
jakby powiedział wódz Bardzo-gorąca-patelnia-z-warzywami-i-nie-tylko.
Świetnie wygląda. Uwielbiam takie mięsko :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://fit-healthylife.blogspot.com/