19 kwietnia 2015

Paszteciki z kurczakiem po meksykańsku

Domowe paszteciki fot. D.Szymborska


Dziś treningu nie było, bo kiedyś, czasem trzeba odpocząć i trochę pochorować. Bywa. Taka pogoda, takie samopoczucie, że 30minut na rowerze (w domu) to było wyzwanie na miarę maratonu. Brak sił. Trzeba słuchać swojego organizmu. Nie to nie. Nic na siłę. 

Można sobie powymyślać co by tu zjeść. W kuchni trzymamy się zasady – przemyślane zakupy (z wyjątkiem ślicznych talerzy, ale to nie jest jedzeniem), planowanie, świeże produkty i takie kombinowanie by niczego (prawie) nie wyrzucać. Dlatego mięso z rosołu – do farszu, warzywa z rosołu do kremu, rosół do paelli. Efekt – wyrzuciłam kości kurczaka i tyle. Reszta zjedzona i tyle przepisów do opisania!

Składniki (9 pasztecików):


Nic się nie marnuje a wszystko super smakuje fot. D.Szymborska


Ciasto naleśnikowe:

·      2 jajka,
·      ½ łyżeczki soli,
·      2 szklanki mąki,
·      1 i ½ szklanki gazowanej wody,
·      1 i ½ szklanki mleka

Farsz:

Farsz do pasztecikow fot. D.Szymborska


·      mięso z gotowanego kurczaka (4 duże uda),
·      2 cebule,
·      curry,
·      ½ puszki kukurydzy,
·      1 puszka czerwonej fasoli,
·      kolendra,
·      sól i pieprz,
·      250g sera cheddar.

Przygotowanie:


Naleśniki usmażyć. Mięso z kurczaka porwać na małe kawałki, wymieszać z cebulą, dodać curry, smażyć. Pod koniec dodać kukurydzę i fasolę. Gdy farsz będzie już gotowy dodać siekanej kolendry. Wymieszać starannie. Ser utrzeć na tarce. Na naleśniku ułożyć farsz, dodać ser i zawinąć. Zawinięte paszteciki podsmażyć na teflonowej patelni.

2 komentarze:

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa