Paszteciki z kurczakiem po meksykańsku
Domowe paszteciki fot. D.Szymborska |
Dziś treningu nie było, bo kiedyś, czasem trzeba odpocząć i trochę
pochorować. Bywa. Taka pogoda, takie samopoczucie, że 30minut na rowerze (w
domu) to było wyzwanie na miarę maratonu. Brak sił. Trzeba słuchać swojego
organizmu. Nie to nie. Nic na siłę.
Można sobie powymyślać co by tu zjeść. W
kuchni trzymamy się zasady – przemyślane zakupy (z wyjątkiem ślicznych talerzy,
ale to nie jest jedzeniem), planowanie, świeże produkty i takie kombinowanie by
niczego (prawie) nie wyrzucać. Dlatego mięso z rosołu – do farszu, warzywa z
rosołu do kremu, rosół do paelli. Efekt – wyrzuciłam kości kurczaka i tyle.
Reszta zjedzona i tyle przepisów do opisania!
Składniki (9 pasztecików):
Nic się nie marnuje a wszystko super smakuje fot. D.Szymborska |
Ciasto naleśnikowe:
·
2 jajka,
·
½ łyżeczki soli,
·
2 szklanki mąki,
·
1 i ½ szklanki gazowanej wody,
·
1 i ½ szklanki mleka
Farsz:
Farsz do pasztecikow fot. D.Szymborska |
·
mięso z gotowanego kurczaka (4
duże uda),
·
2 cebule,
·
curry,
·
½ puszki kukurydzy,
·
1 puszka czerwonej fasoli,
·
kolendra,
·
sól i pieprz,
·
250g sera cheddar.
Przygotowanie:
Naleśniki usmażyć. Mięso z kurczaka porwać na małe kawałki, wymieszać z
cebulą, dodać curry, smażyć. Pod koniec dodać kukurydzę i fasolę. Gdy farsz
będzie już gotowy dodać siekanej kolendry. Wymieszać starannie. Ser utrzeć na
tarce. Na naleśniku ułożyć farsz, dodać ser i zawinąć. Zawinięte paszteciki
podsmażyć na teflonowej patelni.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńUbóstwiam meksykanską kuchnie :)
OdpowiedzUsuń