Kaszubskie plińce
Plińce z kwaśną śmietaną fot. D.Szymborska |
Dla mnie to były zwyczajne placki ziemniaczane, dla szefa kuchni
Kristiana Szidla z Sopockiej restauracji Wave to produkt regionalny, jedzenie
tematyczna – kaszubskie.
Egzotyczna nazwa, pyszny smak. Dobrze wysmażone chrupiące placki ziemniaczane
podane z kwaśną śmietaną.
Zjadłam małą porcję bo:
a) po plackach ziemniaczanych zawsze boli mnie brzuch,
b) plińce są glutenowe i kaloryczne, a przecież trzeba je jeść ze
śmietaną (36%?).
Drążyłam temat – czym się plińce różnią od placków ziemniaczanych, w
końcu usłyszałam – są tarkowane ręcznie na dużych dziurkach.
Okazało się, że jak już przygotowuję placki ziemniaczane u siebie w
domu (bardzo rzadko) to robię kaszubskie plińce. Nie używam malaksera (nie
mam), wszystko przygotowuję ręcznie, ziemniaki polskie ekologiczne, jajka od
wybieganych kur, śmietana też wysokiej jakości, mąka z polskiego młyna.
NIe znam tej potrway..
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://fit-healthylife.blogspot.com/