12 kwietnia 2015

Chińskie stir fry (炒) – domowe a nie z budki na stadionie

Stir fry - szybko bo z mrożonych warzyw fot. D.Szymborska


Ponieważ nie przebiegłam dziś żadnego maratonu (Dębno i Paryż) ani półmaratonu (Poznań) w zamian za to odpoczywam sobie (jeden trening był na basenie) to dużo czasu mam na opisanie przepisów. Było tex-mex (TUTAJ) to teraz domowa chińszczyzna.

Miałam ochotę na takie danie jak z budki pod stadionem (kiedyś dawno temu, albo podobnie dawno w przejściu podziemnym na Krakowskim Przedmieściu). Miejsca z taką chińszczyzną już nie istnieją, a nowych trochę się obawiam. Ot nie wiem jakiej jakości tam będzie jedzenie. Nie chcę odchorowywać jednej kulinarnej przygody, która i tak nie będzie czymś och/ach – będzie chińszczyzną z budki. Dlatego zaserwowałam sama sobie chińszczyznę z budki tyle, że z własnej patelni!

Domowa chińszczyzna jest zdecydowanie droższa bo jedna porcja (przy użyciu mrożonki – tak, tak nie miałam siły i czasu na krojenie warzyw w słupki) to kilkanaście złotych. Cenę podnosi marynata indonezyjska, filet z piersi wybieganego kurczaka.

Składniki (na 2 duże porcje):

·      Porcja mrożonych warzyw – mieszanka chińska – ważne żeby doczytać i kupić tylko warzywa bez jakiś dodatków czy przypraw,
·      300g filetu z piersi kurczaka zagrodowego,
·      2 ząbki czosnku,
·      łyżka oleju z orzeszków arachidowych,
·      sól, pieprz,
·      marynata indonezyjska i ocet ryżowy,
·      sezam (kilka łyżek),
·      łyżeczka oleju sezamowego,
·      łyżeczka sosu sojowego,
·      łyżeczka sosu rybnego,
·      łyżeczka cukru.

Przygotowanie:

Filet z piersi kurczaka pokroić w paski i zamarynować (im dłużej tym lepiej). Sezam uprażyć. Potrzebne będą dwie patelnie jedna do usmażenia kruczaka, druga do usmażenia mrożonych warzyw. Zacząć gotowanie od podsmażenia czosnku, tak żeby potem w daniu jego smak nie był wyczuwalny. Na patelni gdzie będziemy smażyć warzywa rozgrzać olej arachidowy, na drugiej oliwę. Usmażyć kurczaka i warzywa, dbać o to by warzywa się smażyły a nie dusiły – czyli patelnia musi być naprawdę gorąca, a moc „grzania” – ognia duża. Do warzyw dodać: sos sojowy, sos rybny, olej sezamowy, cukier. Wymieszać wszystkie składniki i podawać z prażonym sezamem.



2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie chińskie żarełko :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa