Przystawka z radicchio i grillowanych nektarynek z serem kozim
Jemy oczami a taka śliczna sałata, kwiaty na stole i ładne detale czynią przystawkę jeszcze smaczniejszą fot. D.Szymborska |
Dziś gotowałam z Marietą Marecką i Piotrem Bruś-Klepackim. Był
smacznie, wiosennie bo warsztaty poświęcone były śliwce kalifornijskiej w
wiosennym menu.
Przepis na sałatę jest prosty, jedyną czaso chłonną czynnością jest
prażenie orzechów w piekarniku. Cała reszta to kilka minut, oczywiście pod
warunkiem, że mamy przygotowane produkty. Mój sposób mieseczkowego gotowania
świetnie się sprawdza.
Na moim talerzu podwójna porcja, bo….byłam głodna a każdy przygotowywał
danie dla siebie.
Składniki:
Wersja max dla osoby głodnej, która wcześniej śmigała na rowerze fot. D.Szymborska |
·
Kilka liści sałaty rzymskiej (bez
twardych części),
·
Kilka liści roszponki,
·
Kilka liści radicchio i kiełków groszku,
·
1 nektarynka – grillowana na
teflonowej patelni, pokrojona w ćwiartki,
·
kilka śliwek kalifornijskich –
przekrojonych na pół,
·
zmiksowany serek kozi ze śmietaną,
·
orzechy laskowe (uprażone w
piekarniku na 160 stopni – do czasu aż „skórka” odchodzi od nich,
Przygotowanie:
Składniki ułożyć na talerzu.
Chyba taką sobie zrobię :)
OdpowiedzUsuń