TRYB JASNY/CIEMNY

Przystawka z radicchio i grillowanych nektarynek z serem kozim

Jemy oczami a taka śliczna sałata, kwiaty na stole i ładne detale czynią przystawkę jeszcze smaczniejszą fot. D.Szymborska


Dziś gotowałam z Marietą Marecką i Piotrem Bruś-Klepackim. Był smacznie, wiosennie bo warsztaty poświęcone były śliwce kalifornijskiej w wiosennym menu.

Przepis na sałatę jest prosty, jedyną czaso chłonną czynnością jest prażenie orzechów w piekarniku. Cała reszta to kilka minut, oczywiście pod warunkiem, że mamy przygotowane produkty. Mój sposób mieseczkowego gotowania świetnie się sprawdza.

Na moim talerzu podwójna porcja, bo….byłam głodna a każdy przygotowywał danie dla siebie.

Składniki:


Wersja max dla osoby głodnej, która wcześniej śmigała na rowerze fot. D.Szymborska


·      Kilka liści sałaty rzymskiej (bez twardych części),
·      Kilka liści roszponki,
·      Kilka liści radicchio i kiełków groszku,
·      1 nektarynka – grillowana na teflonowej patelni, pokrojona w ćwiartki,
·      kilka śliwek kalifornijskich – przekrojonych na pół,
·      zmiksowany serek kozi ze śmietaną,
·      orzechy laskowe (uprażone w piekarniku na 160 stopni – do czasu aż „skórka” odchodzi od nich,

Przygotowanie:


Składniki ułożyć na talerzu.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa