TRYB JASNY/CIEMNY

Zapiekanka dla biegacza – 4 rodzaje makaronów w jednym


Zapiekanka fot. D.Szymborska

Ponieważ gotuję makaron w porcjach, wszystko ważę, a porcje są dla trzech, czterech osób to prawie zawsze zostają mi porcje 100 gramowe. Na lodówce stoi cała kolekcja otwartych torebek, pudełek z makaronem. Dlatego dziś zapiekanka z 4 rodzajami makaronów. Każdy miał inny czas gotowania – patent jest prosty (wymyślił go mój T.) Gotujemy wodę w garnku. Następnie solimy. Potem wrzucamy makaron, który ma się gotować najdłużej, nastawiamy minutnik na różnicę w czasie gotowania kolejnego makronu i tak dalej. Odcedzamy i mamy 4 rodzaje ugotowanego pysznego makaronu. I na lodówce zrobiło się luźniej.

Składniki (dla 4 osób albo 5 mniej głodnych):
·      Duży brokuł,
·      Puszka kukurydzy,
·      Puszka tuńczyka w kawałkach, w oleju,
·      Jedna cebula,
·      250g sera gouda,
·      400g makaronu (różnego),
·      sok z cytryny.

Przygotowanie:
Rozdzielić brokuł na poszczególne kwiatki. Zagotować wodę, osolić. Brokuł gotować około 6-7 minut. Odcedzić. Makaron ugotować wg przepisów na opakowaniach. Na oleju z tuńczyka zeszklić cebulę. Dodać tuńczyka, skropić sokiem z połówki cytryny. Utrzeć ser na tarce. Kukurydzę odcedzić. Układać w naczyniu żaroodpornym warstwy zapiekanki, przykryć folią aluminiową. Włożyć do rozgrzanego piekarnika (250stopni). Piec 10  minut. Odkryć i zapiec ser na wierzchu przez kolejne kilka minut. Smacznego biegowego!!! Zapiekanka idealna dla tych, którzy będą startowali w Biegnij Warszawie.

Mieszanka makaronowa fot. D.Szymborska

Odcedzona kukurydza fot. D.Szymborska

Ugotowane brokuły fot. D.Szymborska

Tuńczyk i cebula fot. D.Szymborska

Zapiekanka biegacza fot. D.Szymborska

Zapiekanka biegacza fot. D.Szymborska



Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa