TRYB JASNY/CIEMNY

Makaron ryżowy z krewetkami i zieloną fasolą – alternatywne pasta party


Makaron ryżowy z zieloną fasolą i krewetkami
Green Bean and Rice Noodle Salad
fot. D.Szymborska

Węglowodany z makaronów, pasta party – każdy kto choć trochę biega o tym słyszał. A może być inaczej, zamiast zwykłego makaronu można zjeść pyszny ryżowy. Ruth Emmett jedna z redaktorek książki Runner’s World Complete Guide to Nutrition poleca danie z makaronu ryżowego. U mnie na talerzu przepis został zmodyfikowany, a to dlatego, że przepadam za krewetkami smażonymi na maślę z czosnkiem. Dodatkowo zabrakło w nim chilli, a imbir był mielony. Można powiedzieć, że to co trafiło na mój talerz było inspirowane przepisem z książki.Dlatego wartość kaloryczna jest wyższa niż w oryginalnym przepisie. Kalorie  (na jedną porcję) około 330, tłuszcz 2g, węglowodany 63g, białko 13g. To idealny makaron dla biegacza, przygotowuje się go w zaledwie 15 minut, można też jeść na zimno.

Składniki (dla 4 osób);
·      250g makaronu ryżowego,
·      1 łyżeczka oleju sezamowego,
·      200g zielonej fasolki,
·      200g krewetek (usmażonych z czosnkiem na maśle),
·      2 dymki (tylko zielone części),
·      posiekane liście kolendry,
·      sok z dwóch limonek,
·      1 łyżeczka sosu rybnego,
·      2 szczypty mielonego imbiru.

Przygotowanie:
Krewetki obmyć z glazury, na czosnek zrumienić na patelni, usmażyć razem z krewetkami. Odłożyć na bok. Wymieszać składniki sosu czyli sok z limonek, sos rybny, mielony imbir. Zalać wrzątkiem makaron ryżowy, zgodnie z przepisem z opakowania. Odcedzić, przelać zimna wodą. Dodać oleju sezamowego, dzięki temu makaron nie będzie się sklejał. Zielona fasolę gotować przez 3 do 4 minut. Przelać zimna wodą. Pokroić na kawałki 2-3 centymetrowe. W dużej misce wymieszać sos, makaron, fasolę dodać dymkę i kolendrę. Smacznego biegowego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa