Makaron ryżowy z krewetkami i zieloną fasolą – alternatywne pasta party
Makaron ryżowy z zieloną fasolą i krewetkami Green Bean and Rice Noodle Salad fot. D.Szymborska |
Węglowodany z makaronów, pasta party – każdy kto choć trochę biega o
tym słyszał. A może być inaczej, zamiast zwykłego makaronu można zjeść pyszny
ryżowy. Ruth Emmett jedna z redaktorek książki Runner’s World Complete Guide to
Nutrition poleca danie z makaronu ryżowego. U mnie na talerzu przepis został
zmodyfikowany, a to dlatego, że przepadam za krewetkami smażonymi na maślę z
czosnkiem. Dodatkowo zabrakło w nim chilli, a imbir był mielony. Można powiedzieć,
że to co trafiło na mój talerz było inspirowane przepisem z książki.Dlatego
wartość kaloryczna jest wyższa niż w oryginalnym przepisie. Kalorie (na jedną porcję) około 330, tłuszcz 2g,
węglowodany 63g, białko 13g. To idealny makaron dla biegacza, przygotowuje się
go w zaledwie 15 minut, można też jeść na zimno.
Składniki (dla 4 osób);
·
250g makaronu ryżowego,
·
1 łyżeczka oleju sezamowego,
·
200g zielonej fasolki,
·
200g krewetek (usmażonych z
czosnkiem na maśle),
·
2 dymki (tylko zielone części),
·
posiekane liście kolendry,
·
sok z dwóch limonek,
·
1 łyżeczka sosu rybnego,
·
2 szczypty mielonego imbiru.
Przygotowanie:
Krewetki obmyć z glazury, na czosnek zrumienić na patelni, usmażyć
razem z krewetkami. Odłożyć na bok. Wymieszać składniki sosu czyli sok z limonek,
sos rybny, mielony imbir. Zalać wrzątkiem makaron ryżowy, zgodnie z przepisem z
opakowania. Odcedzić, przelać zimna wodą. Dodać oleju sezamowego, dzięki temu
makaron nie będzie się sklejał. Zielona fasolę gotować przez 3 do 4 minut.
Przelać zimna wodą. Pokroić na kawałki 2-3 centymetrowe. W dużej misce
wymieszać sos, makaron, fasolę dodać dymkę i kolendrę. Smacznego biegowego!
O, akurat mam krewetki :D Chyba wiesz, co to oznacza... :)
OdpowiedzUsuńto czekam na fotkę:) i smacznego oczywiście:))))
Usuń