TRYB JASNY/CIEMNY

Tajskie czerwone curry, jak zrobić – krok po kroku

Curry fot. D.Szymborska

Urozmaicenie! Wreszcie, po tygodniu makaronów, pyszna Tajszczyzna z ryżem! Znów Ken Hom, jednak modyfikowany z racji dość częstego przygotowywania różnych curry. Stosunkowe szybkie danie, jednak trzeba doliczyć czas na gotowanie ryżu (u nas w mleku kokosowym).

Składniki (dla 4 osób, albo 3 bardzo głodnych):
·      700g udek z kurczaka (jak z kością, jak bez to 450g),
·      trawa cytrynowa – dwie sztuki,
·      1 i ½ łyżki oleju (zwykłego),
·      1 łyżeczka tajskiej czerwonej pasty curry (to ważne łyżeczka a nie łyżka!!!),
·      300g małych ziemniaków – bardzo starannie szczoteczką umytych,
·      3 łyżki szalotek pokrojonych w plasterki,
·      3 łyżki posiekanego czosnku,
·      1 łyżka posiekanego imbiru (obranego z skóry),
·      1 łyżka sosu rybnego (nam pla),
·      4 liście kafiru (można zastąpić startą skórką z limonki),
·      2 łyżeczki cukru,
·      1 łyżeczka soli,
·      puszka mleka kokosowego,
·      tajska kolendra (dużo do posypania),
· 50g rozgniecionych prażonych fistaszków (kupujemy niesolone orzeszki ziemne, prażymy i rozgniatamy).

Przygotowanie:

Pozbyć się kości z kurczaka, następnie pokroić na kawałki 2,5cm. Posiekać drobno trawę cytrynową (tylko białe części). Rozgrzać dużą patelnią, smażyć pastę curry przez około 2 minuty. Wrzucić kurczaki i ziemniaki wymieszać w paście. To nic, że pasty jest tak mało z pewnością poczujemy jej smak! Dodać trawę cytrynową, szalotkę, czosnek, imbir, kafir, sos rybny, cukier i sól. Smażyć przez około 1 minutę. Następnie wlać mleko kokosowe i pół puszki wody. Wygodnie jest używać puszki po mleku kokosowym do odmierzania. Zmniejszyć ogień. Dusić przez 15 minut. Sprawdzić czy ziemniaki i kurczak są już gotowe. Z reguły zajmuje to około 30 do 40 minut. Podawać z ryżem posypać kolendrą, orzeszkami. Smacznego biegowego!

Szalotki, czosnek, trawa cytrynowa fot. D.Szymborska

Wyszorowane ziemniaki fot. D.Szymborska

Udka z kurczaka - samo mięso fot. D.Szymborska

Pasta curry fot. D.Szymborska

Liście kafiru fot. D.Szymborska

Prażone orzeszki ziemne bez soli fot. D.Szymborska

Curry fot. D.Szymborska

Tajska kolendra fot. D.Szymborska

Curry fot. D.Szymborska

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa