Tajskie czerwone curry, jak zrobić – krok po kroku
Curry fot. D.Szymborska |
Urozmaicenie! Wreszcie, po tygodniu makaronów, pyszna Tajszczyzna z
ryżem! Znów Ken Hom, jednak modyfikowany z racji dość częstego przygotowywania
różnych curry. Stosunkowe szybkie danie, jednak trzeba doliczyć czas na
gotowanie ryżu (u nas w mleku kokosowym).
Składniki (dla 4 osób, albo 3 bardzo głodnych):
·
700g udek z kurczaka (jak z
kością, jak bez to 450g),
·
trawa cytrynowa – dwie sztuki,
·
1 i ½ łyżki oleju (zwykłego),
·
1 łyżeczka tajskiej czerwonej
pasty curry (to ważne łyżeczka a nie łyżka!!!),
·
300g
małych ziemniaków – bardzo starannie szczoteczką umytych,
·
3
łyżki szalotek pokrojonych w plasterki,
·
3
łyżki posiekanego czosnku,
·
1
łyżka posiekanego imbiru (obranego z skóry),
·
1
łyżka sosu rybnego (nam pla),
·
4
liście kafiru (można zastąpić startą skórką z limonki),
·
2
łyżeczki cukru,
·
1
łyżeczka soli,
·
puszka
mleka kokosowego,
·
tajska
kolendra (dużo do posypania),
· 50g
rozgniecionych prażonych fistaszków (kupujemy niesolone orzeszki ziemne,
prażymy i rozgniatamy).
Przygotowanie:
Pozbyć się kości z
kurczaka, następnie pokroić na kawałki 2,5cm. Posiekać drobno trawę cytrynową
(tylko białe części). Rozgrzać dużą patelnią, smażyć pastę curry przez około 2
minuty. Wrzucić kurczaki i ziemniaki wymieszać w paście. To nic, że pasty jest
tak mało z pewnością poczujemy jej smak! Dodać trawę cytrynową, szalotkę,
czosnek, imbir, kafir, sos rybny, cukier i sól. Smażyć przez około 1 minutę.
Następnie wlać mleko kokosowe i pół puszki wody. Wygodnie jest używać puszki po
mleku kokosowym do odmierzania. Zmniejszyć ogień. Dusić przez 15 minut.
Sprawdzić czy ziemniaki i kurczak są już gotowe. Z reguły zajmuje to około 30
do 40 minut. Podawać z ryżem posypać kolendrą, orzeszkami. Smacznego biegowego!
Szalotki, czosnek, trawa cytrynowa fot. D.Szymborska |
Wyszorowane ziemniaki fot. D.Szymborska |
Udka z kurczaka - samo mięso fot. D.Szymborska |
Pasta curry fot. D.Szymborska |
Liście kafiru fot. D.Szymborska |
Prażone orzeszki ziemne bez soli fot. D.Szymborska |
Curry fot. D.Szymborska |
Tajska kolendra fot. D.Szymborska |
Curry fot. D.Szymborska |
Komentarze
Prześlij komentarz