Czarna fasola z kurczakiem czyli chińszczyzna dla biegaczy
Czarna fasola z kurczakiem fot. D.Szymborska |
Pasta z czarnej fasoli jest pyszna! Jej połączenie z mięsem kurczaka
jest wyborne. Uzyskujemy egzotyczny smak przy minimum wysiłku kulinarnego. Do
tego co ważne dla tych, którzy żyją w biegu danie mamy gotowe w półgodziny.
Smacznego biegowego! Przepis wg Kena Hom.
Składniki:
·
500g piersi z kurczaka
zagrodowego,
·
1 łyżka sosu sojowego (ciemnego),
·
1 ½ łyżki sherry,
·
½ łyżeczki soli,
·
1 łyżeczka cukru,
·
1 łyżeczka oleju sezamowego,
·
2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
·
2 łyżki oleju z orzeszków
ziemnych,
·
1 łyżka posiekanego imbiru,
·
1 ½ łyżeczki posiekanego czosnku,
·
2 łyżki drobno posiekanej dymki,
·
2 ½ łyżki pasty z czarnej fasoli,
·
150ml rosołu.
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić,
włożyć do miski. Dodać sos sojowy, sherry, sól, cukier, olej sezamowy i makę kukurydzianą.
Wymieszać starannie. Rozgrzać patelnię. Wlać olej. Gdy tłuszcz będzie bardzo
gorący dodać kurczaka i smażyć przez 2 minuty. Potem dorzucić imbir, czosnek,
szalotkę, dymkę i pastę z czarnej fasoli. Smażyć przez 2 minuty. Mieszać. Wlać
rosół. Zagotować, przykryć i zmniejszyć ogień. Dusić około 3 minuty. Sprawdzić
czy mięso jest gotowe. Podawać kurczaka posypanego dymką. Smacznego biegowego!
Kurczak z czarną fasolą fot. D.Szymborska |
Kurczak z czarną fasolą fot. D.Szymborska |
siedzę w pracy i ślinię się do komputera...
OdpowiedzUsuńoj oj.... to nic tylko zrobić zakupy i taką kolację zjeść:)
Usuń