TRYB JASNY/CIEMNY

Czarna fasola z kurczakiem czyli chińszczyzna dla biegaczy

Czarna fasola z kurczakiem fot. D.Szymborska


Pasta z czarnej fasoli jest pyszna! Jej połączenie z mięsem kurczaka jest wyborne. Uzyskujemy egzotyczny smak przy minimum wysiłku kulinarnego. Do tego co ważne dla tych, którzy żyją w biegu danie mamy gotowe w półgodziny. Smacznego biegowego! Przepis wg Kena Hom.

Składniki:
·      500g piersi z kurczaka zagrodowego,
·      1 łyżka sosu sojowego (ciemnego),
·      1 ½ łyżki sherry,
·      ½ łyżeczki soli,
·      1 łyżeczka cukru,
·      1 łyżeczka oleju sezamowego,
·      2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
·      2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych,
·      1 łyżka posiekanego imbiru,
·      1 ½ łyżeczki posiekanego czosnku,
·      2 łyżki drobno posiekanej dymki,
·      2 ½ łyżki pasty z czarnej fasoli,
·      150ml rosołu.

Przygotowanie:
Kurczaka pokroić, włożyć do miski. Dodać sos sojowy, sherry, sól, cukier, olej sezamowy i makę kukurydzianą. Wymieszać starannie. Rozgrzać patelnię. Wlać olej. Gdy tłuszcz będzie bardzo gorący dodać kurczaka i smażyć przez 2 minuty. Potem dorzucić imbir, czosnek, szalotkę, dymkę i pastę z czarnej fasoli. Smażyć przez 2 minuty. Mieszać. Wlać rosół. Zagotować, przykryć i zmniejszyć ogień. Dusić około 3 minuty. Sprawdzić czy mięso jest gotowe. Podawać kurczaka posypanego dymką. Smacznego biegowego!

Kurczak z czarną fasolą fot. D.Szymborska


Kurczak z czarną fasolą fot. D.Szymborska



Komentarze

  1. siedzę w pracy i ślinię się do komputera...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj oj.... to nic tylko zrobić zakupy i taką kolację zjeść:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa