Gulasz rybny po turecku
Gulasz rybny po turecku fot. D.Szymborska |
To już mój ostatni zaległy post o warsztatach z gotowania tilapii. I chyba to najpyszniejsze danie zostawiłam sobie na koniec. Teraz jesienią, gdy jest już zimno jeszcze bardziej doceniam zupy, gulasze…wszystko to co rozgrzewa. Na warsztatach przyrządzałam ten gulasz razem z Gawinem Baxterem. Nie było dobrej patelni a kuchenka na której miałam gotować co rusz się wyłączała. Dlatego miałam przyjemność gotować z samym szefem kuchni warszawskiego Marriotta.
Gulasz wyszedł rewelacyjnie.
Zamierzam go powtórzyć w domu, dopóki nie będzie świeżej tilapii z Polski to zrobię to z dorszem…albo jeszcze z jakąś inną rybą. Muszę podpytać. Wypatrzyłam fajny sklep z rybami i mam nadzieję, że właścicielka mi doradzi.
A tutaj przepis wg Gavina.
Składniki:
· 2 filety tilapii (ok. 200 g
każdy), pokrojone w prostokątne kawałki,
· ¾ szklanki suchego kuskus,
· 1 łyżka oliwy z oliwek,
· 1 mała biała cebula (drobno
posiekana),
· 1 zielona papryka (posiekana),
· 1 ząbek czosnku (posiekana),
· 1/2 szklanki marynowanych serc
karczocha (uwaga sos ze słoika też się przydaje!!)
· 200 g pomidorów (całych, bez
skórek),
· 1 łyżka białego wina,
· 1 łyżeczka kaparów,
· 6 zielonych oliwek (pokrojonych,
bez pestek, mogą być nadziewane orzechami)
· 20 ml świeżego soku z cytryny,
· 1 łyżeczka sumaku (do kupienia
w sklepach z orientalną żywnością),
· 1 łyżeczka płatków papryki (do
smaku),
· 1 łyżeczka suszonej bazylii,
· 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
· 1 łyżeczka drobno posiekanego,
świeżego imbiru,
· zmielony czarny pieprz do smaku,
· woda do gotowania.
Przygotowanie:
Przygotuj kuskus (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). W rondlu
rozgrzej oliwę (na średnim ogniu). Dodaj cebulę i zmielony pieprz - smaż do
miękkości (ok. 5 minut). Dodaj czosnek i mieszaj przez ok. 2 minuty. Następnie dodaj
serca karczochów (z zalewą), kapary (z zalewą) i oliwki. Dodaj kolejno pomidory,
wino, sok z cytryny i wodę (125 ml). Dopraw sumakiem, papryką, bazylią,
kminkiem, imbirem i pieprzem. Sos doprowadź do wrzenia i dodaj kawałki ryby,
gotuj przez kolejne 8-10 minut (do momentu aż ryba będzie gotowa). Podawaj na kaszy
kuskus.
Komentarze
Prześlij komentarz