TRYB JASNY/CIEMNY

Gulasz rybny po turecku


Gulasz rybny po turecku fot. D.Szymborska

To już mój ostatni zaległy post o warsztatach z gotowania tilapii. I chyba to najpyszniejsze danie zostawiłam sobie na koniec. Teraz jesienią, gdy jest już zimno jeszcze bardziej doceniam zupy, gulasze…wszystko to co rozgrzewa. Na warsztatach przyrządzałam ten gulasz razem z Gawinem Baxterem. Nie było dobrej patelni a kuchenka na której miałam gotować co rusz się wyłączała. Dlatego miałam przyjemność gotować z samym szefem kuchni warszawskiego Marriotta. 
Gulasz wyszedł rewelacyjnie. 
Zamierzam go powtórzyć w domu, dopóki nie będzie świeżej tilapii z Polski to zrobię to z dorszem…albo jeszcze z jakąś inną rybą. Muszę podpytać. Wypatrzyłam fajny sklep z rybami i mam nadzieję, że właścicielka mi doradzi. 
A tutaj przepis wg Gavina.


Składniki:
·      2 filety tilapii (ok. 200 g każdy), pokrojone w prostokątne kawałki,
·      ¾ szklanki suchego kuskus,
·      1 łyżka oliwy z oliwek,
·      1 mała biała cebula (drobno posiekana),
·      1 zielona papryka (posiekana),
·      1 ząbek czosnku (posiekana),
·      1/2 szklanki marynowanych serc karczocha (uwaga sos ze słoika też się przydaje!!)
·      200 g pomidorów (całych, bez skórek),
·      1 łyżka białego wina,
·      1 łyżeczka kaparów,
·      6 zielonych oliwek (pokrojonych, bez pestek, mogą być nadziewane orzechami)
·      20 ml świeżego soku z cytryny,
·      1 łyżeczka sumaku (do kupienia w sklepach z orientalną żywnością),
·      1 łyżeczka płatków papryki (do smaku),
·      1 łyżeczka suszonej bazylii,
·      1/2 łyżeczki mielonego kminku,
·      1 łyżeczka drobno posiekanego, świeżego imbiru,
·      zmielony czarny pieprz do smaku,
·      woda do gotowania.

Przygotowanie:

Przygotuj kuskus (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). W rondlu rozgrzej oliwę (na średnim ogniu). Dodaj cebulę i zmielony pieprz - smaż do miękkości (ok. 5 minut). Dodaj czosnek i mieszaj przez ok. 2 minuty. Następnie dodaj serca karczochów (z zalewą), kapary (z zalewą) i oliwki. Dodaj kolejno pomidory, wino, sok z cytryny i wodę (125 ml). Dopraw sumakiem, papryką, bazylią, kminkiem, imbirem i pieprzem. Sos doprowadź do wrzenia i dodaj kawałki ryby, gotuj przez kolejne 8-10 minut (do momentu aż ryba będzie gotowa). Podawaj na kaszy kuskus.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa