TRYB JASNY/CIEMNY

Tilapia w sosie pomidorowym


Tilapia fot. D.Szymborska


Przepis podał Gavin Baxter w czasie warsztatów (w SmArt Studio na Hożej) poświęconych tej egzotycznej rybie, która już jest hodowana w Polsce. Być może szef kuchni Marriott’a używał innych proporcji, ja spisałam wszystko czego użyłam i efekt był super. Tilapia była pyszna, sos znakomity. A w gruncie rzeczy przepis wcale nie taki trudny do przygotowania. Oczywiście zakładając, że nie trzeba filetować ryby!

Składniki (dla jednej głodnej osoby):
·      2 łyżki pokrojonej drobno kolendry,
·      ½ posiekanej cebuli.
·      oliwa,
·      sól,
·      pieprz,
·      czosnek posiekany (z półtorej łyżeczki),
·      szczypta kminku mielonego,
·      sos z 3 pomidorów (przygotowany z pomidorów obranych ze skórki z dodatkiem cebuli i czosnku),
·      dodatkowa kolendra do dodania do sosu,
·      2 filety tilapii.

Przygotowanie:
Na patelnię nalać trochę oliwy. Rybę natrzeć oliwą, pieprzem i solą. Bardzo rozgrzać oliwę, gdy będzie naprawdę gorąca usmażyć rybę – tak by lekko się przypiekła. Zajmie to naprawdę tylko chwileczkę. Odłożyć rybę na talerz. Na tej samej oliwie usmażyć cebulę, czosnek, dodać trochę kminku. Potem wlać sos pomidorowy, dodać kolendry. Gdy sos zacznie bulgotać zmniejszyć ogień i delikatnie włożyć dwa kawałki ryby, przykryć sosem i dusić około 4-6 minut. W międzyczasie można przygotować sałatę. Gavin polecał mieszankę rukoli, szpinaku, pomidorków koktajlowych i chipsów z San Daniele Ham.  Efekt jest rewelacyjny, tilapia pyszna a smak sosu zaskakujący i intensywny. Szef kuchni radził też by na sam koniec przygotowywania sosu dodać trochę pietruszki.
Jeżeli chodzi o „przydatność” biegową tego dania to z pewnością jest duża bo przecież w diecie biegacza ryby powinny pojawiać się dwa razy w tygodniu…. 

Moja tilapia po środku na stole,
po prawej na dole wersja Gavina fot. D.Szymborska

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa