TRYB JASNY/CIEMNY

Żołądki, wątróbka, gęsina i kurczak – obiad w restauracji Halka w Warszawie

Śliwka duszona w winie, sałaty i granat fot. D.Szymborska

Dziś obiad jutro gotowanie. Polska Akademia Kulinarna zaprosiła mnie do udziału w warsztacie – dania z drobiu. Czemu nie tym bardziej, że jak na razie kurczak jest najczęściej jedzonym ptakiem w naszym domu. Dziś w ramach warsztatów był obiad w restauracji Halka. Jadłam (albo próbowała – dotyczy wątróbki i żołądków) pięć dań, szef kuchni opowiadał o tym jak są one przyrządzane. Jutro od rana będę się uczyć jak je przygotować. 5 różnych drobiowych potraw, pierożki z ciasta greckiego z kaczką – super, choć ciasto filo jak dla mnie jest bardzo tłuste. Potem wątróbka drobiowa – dla mnie niestety nie do przełknięcia, bo nie lubię wątróbki w żadnej postaci. Za to śliwki duszone w winie – pychota. Dalej było tylko trudniej – żołądki. Na szczęście gęsina czy kurczak to dania które lubię. Gęsina ze świetnymi burakami natomiast kurczak w marynacie cytrusowej, mi nie smakował. Jutro będę mogła eksperymentować, może uda mi się zmienić smak na taki, który ja lubię. Sama restauracja bardzo przyjemna. Obsługa profesjonalna, sądząc po ruchu Halka to popularne miejsce do organizowania ślubów, chrztów i innych rodzinnych imprez. Jedzenie niby według przepisów kuchni polskiej ale… do wątróbki dodany był na przykład granat. Cieszę się na jutrzejszy dzień. Choć potrawy, których będę się uczyć raczej nie będą z tych piętnaście minut w kuchni i danie gotowe, ale na weekendowe gotowanie to czemu nie. Biegacze powinni jeść wątróbkę…. Trzeba się przekonać! 

Pierożki z kaczką fot. D.Szymborska

Wątróbki drobiowe fot. D.Szymborska


Udko gęsi fot. D.Szymborska

Kurczak w marynacie cytrusowej fot. D.Szymborska

Żołądki drobiowe fot. D.Szymborska

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa