TRYB JASNY/CIEMNY

KONKURS – uważajcie na ości



Ryby płwające wokół wyspy Tabarka,
Morze Śródziemne fot. D.Szymborska

Serdecznie zapraszam do udziału w lekko zwariowanym konkursie. Zacznę od nagrody. Jest nią nóż do filetowania Funcional Form, firmy Fiskars. Fundatorem nagrody jest Global Fish. 
Nagroda powędruje (a bardziej zostanie wysłana) do osoby, która prześle najprostszy przepis na danie rybne. Coś co biegacz lub biegaczka może przygotować w ciągu 30 minut! 
Na odpowiedzi czekam przez tydzień (tj do 1 listopada br).
Wybrany przepis oczywiście przetestuję i opiszę na blogu! Smacznego biegowego!

Taki nóż można wygrać - tylko nowiutki w opakowaniu:) fot. D.Szymborska

Komentarze

  1. http://iamnotevenhere.blogspot.com/2011/02/udon-z-czarniakiem-sezamem-i-warzywami.html

    To ja zaproponuję mój udon :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam . Ja proponuje rybę gotowaną na parze z kopytkami na słono .
    Rybę (obojętnie jaka) gotujemy na parze (najlepiej w specjalnym naczyniu) i robimy kopytka Na stolnicę (blat) dajemy :
    - 800 g mąki (zostać sobie trochę dodatkowo do podsypania , formowania) ,
    - 750/800g białego sera . Dobrze by był zmielony ,
    - 60 g cukru
    - 30 g cukru z wanilią
    - 1 łyżkę cynamonu
    - 1 jajko
    Wszystko siekamy nożem , a potem wyrabiamy ciasto do póki odejdzie od dłoni . Urywamy kawałek i formujemy sznureczek . Nożem kroimy 3-4cm (na ukos) paski . Gotujemy w dużym garnku . Około 5 minut po tym jak wypłyną . Najlepiej spróbować . Smacznego . Danie że aż palce lizać .
    nutinka112@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja propozycja to pyszny łosoś z dodatkiem węglowodanów - świetnego źródła energii. Bogaty smak ryby w połączeniu z kremowym, limonkowo-tymiankowym aromatem.

    (3 porcje)

    300 g spaghetti

    120 g serka (np. ricotty)

    3 łyżki jogurtu naturalnego

    3 łyżki wody z gotowania makaronu

    skórka z wyszorowanej i sparzonej limonki

    sok z połowy limonki (lub więcej jeśli lubisz)

    listki z 3 gałązek tymianku (oraz do dekoracji)

    łyżeczka zielonego pieprzu rozgniecionego w moździerzu

    400 g łososia w całości z odciętą skórą

    łyżka oleju

    sól morska

    Łososia natrzyj solą morską oraz zielonym pieprzem. Odstaw.

    Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.

    Na rozgrzaną patelnię wlej olej, a gdy będzie gorący, włóż na niego łososia. Smaż 4 minuty z jednej strony, a następnie przełóż na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty.

    W czasie gdy łosoś się smaży wymieszaj ricottę z jogurtem, skórką i sokiem z limonki oraz tymiankiem. Wymieszaj całość z odcedzonym makaronem i 3 łyżkami wody z jego gotowania. Dopraw do smaku solą.

    Przełóż łososia na deskę i podziel go na 3 części.

    Na talerze wyłóż makaron, a na niego połóż łososia. Udekoruj tymiankiem i podaj.

    http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=242296644884528688#editor/target=post;postID=6391355955310578075

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja w tak ekspresowym tempie przyrządzam pstrągi. Przepis jest prosty, a danie smaczne w swojej prostocie i zdrowe :)

    składniki:

    pstrąg,
    łyżka masła,
    natka pietruszki,
    ząbek czosnku,
    sól lub wegeta do smaku,


    Wypatroszonego pstrąga (zostawionego z głową) nadziewamy aromatycznym masełkiem (miękkie masło ucieramy z solą lub wegetą, przetartym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki), zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok 200 stopni, na pół godziny.
    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I zapomniałam dodać, że przed podaniem najlepiej skropić sokiem z cytryny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mój przepis zajmuje max. 30 minut łącznie z przygotowaniem, a zachwyca nawet niespodziewanych gości, więc biegacze i biegaczki również powinni być zadowoleni :)
    Cytryna, sól, pieprz, 400g filetu łososia (albo tuszę, ale wtedy musimy wygrać nóż do filetowania Fiskars;), arkusz gotowego ciasta francuskiego. Ciasto kroimy na prostokąty ok. 7x5 cm a łososia 3x4cm. Kawałek łososia kładziemy na jednej połowie kawałka ciasta francuskiego posypujemy szczyptą soli, pieprzu i skrapiamy cytrynką, drugą połowę ciasta nacinamy trzema pociągnięciami noża i przykrywamy część z łososiem, brzegi sklejamy, możemy posłużyć się widelcem dla ładnego wzorka (w razie potrzeby mogę przygotować intrukcję w Paintcie :P) Wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni na 25 minut! Voila:) Opisanie przepisu zajęło mi chyba więcej czasu niż samo przygotowanie;) Polecam z sosem jogurtowo-koperkowym. Pyszności!

    Pozdrawiam smacznie,
    DD
    dagus90@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio robiłam pstrągi z patelni, iście ekspresowo. Sprawione rybki nacieram gruboziarnistą solą i pieprzem cytrynowym zarówno w środku, jak i skórkę. Wierzch ryby posypuję delikatnie słodką papryką. Kawałeczek masła mieszam z 1 startym ząbkiem czosnku, łyżeczką soku z cytryny, odrobiną soli i posiekanym koperkiem. Formuję z niego wałeczek i wkładam do ryby. Dokładam kilka porwanych listków bazylii, spinam rybę wykałaczkami. Patelnię grillową delikatnie smaruję oliwą z oliwek, mocno rozgrzewam i smażę pstrąga po 4-5 minut z każdej strony. 15 minut w zupełności wystarcza, żeby przygotować pyszną rybę. Do tego makaron ugotowany al dente, surówka z sałaty i mamy pyszny obiad.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  8. lubię ryby chociaż jadamy takie prawdziwe rzadko, częściej niestety filety, bo jakość ryb świeżych dostarczonych na slask pozostawia dużo do życzenia.
    dlatego proponuje prosty całoroczny przepis na filety z dorsza.

    http://mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/2011/05/grillowany-dorsz-z-pietruszkowym-pesto.html

    Grillowany dorsz z pietruszkowym pesto
    900g fileta z dorsza
    cytryna
    natka pietruszki najlepiej świeża
    4 ząbki czosnku
    sól morska
    pieprz świeżo mielony
    oliwa 100 ml

    Filety pokroić na kawałki. Opłukać i osuszyć. Z cytryny zetrzeć skórkę zesterem. a pietruszkę drobno posiekać. Zrobić marynatę. Wymieszać oliwę, ze skórką cytryny, pieprzem, solą, pietruszką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem wyciśniętym z jednej cytryny.
    Filety włożyć do marynaty i dokładnie obtoczyć je w niej. Odstawić rybę na godzinę do lodówki albo robic od razu gdy brak czasu.
    Rozgrzać grill, delikatnie posmarować go oliwą z marynaty spod ryby, każdy filet wyłożyć na grill skórą do dołu i grillować ok 15 minut. Ja piekłam na grillu elektrycznym.
    Po upieczeniu posypać świeżo zmielonym pieprzem i podać z ulubionymi dodatkami.
    Rybę w identyczny sposób można przygotować na patelni grillowej lub zwykłej. Bedzie równie smaczna.

    pozdrawiam Bernadeta

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa