TRYB JASNY/CIEMNY

Brokułowe łodygi, ziemniaki i makaron z kurczakiem (dla biegacza)

Brokuły, ziemniaki, makaron i kurczak fot. D.Szymborska

Skomplikowane dania to jedno, a klasyka obiadów makaronowych to drugie! Dlatego dziś kolejny przepis (lekko zmodyfikowany) z naszej ulubionej książki – Jamie ‘s Ministry of Food. Strona 46 – Broccoli and pesto tagiatelle. Tyle, że do tego domowe pesto i kurczak pieczony w piekarniku.

Składniki:
·      2 ziemniaki (tutaj mieliśmy naprawdę fajne, bo J. przywiózł je z wykopek pod Warszawą),
·      średni brokuł (świeży oczywiście),
·      bazylia w doniczce,
·      70g parmezanu,
·      100g tagliatelle (na osobę),
·      4 duże łyżki domowego pesto.

Przygotowanie:
Zaczynamy od zrobienia domowego pesto. Przepis TUTAJ. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, naczynie żaroodporne smarujemy masłem i do niego wkładamy piersi z kurczaka, przykrywamy folia aluminiową i pieczemy aż będzie gotowy (przekładając raz na drugą stronę). Ziemniaki obieramy, następnie kroimy w cieniutkie plasterki. Odkrawamy kwiatki borkułowe, zostawiamy łodygę – ją kroimy na podobnie cienkie plasterki jak ziemniaki. Parmezan ucieramy. Wstawiamy wodę na makaron, solimy. Do wrzącej wody wrzucamy makaron i kwiaty brokuł. Gotujemy wg instrukcji na opakowaniu makaronu. Na dwie minuty przed skończeniem gotowania wrzucamy ziemniaki i łodygi brokułowe.  Przed odcedzeniem odlewamy troszkę wody z gotowania makaronu (może się przydać, gdy makaron będzie za gęsty). Siekamy liście bazylii. Przekładamy z powrotem do garnka makaron, brokuły, ziemniaki. Dodajemy pół utartego parmezanu, bazylię i pesto. Wszystko starannie ale delikatnie mieszamy. Nakładamy na talerze i posypujemy drugą częścią parmezanu. Kurczaka kroimy na plastry i układamy na makaronie. Smacznego biegowego! To pyszny makaron, który idealnie nadaje się do podgrzewania!

Pokrojone ziemniaki fot. D.Szymborska

Brokuły fot. D.Szymborska

Łodyżki brokuł fot. D.Szymborska

Domowe pesto fot. D.Szymborska

Makaron fot. D.Szymborska

Wymieszane: brokuły, ziemniaki, odcedzony makaron, pesto i parmezan
fot. D.Szymborska

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa