Ryba po libańsku w sosie tahini z marokańską salsą i pitą
Kolejny przepis Gavina Baxtera z Warszawskiego Hotelu Marriott.
Tym razem tilapia zapiekana pod pastą tahini, podawana z pitą. Przepis bardzo
prosty, a wysmarowanie pity oliwą, pieprzem, pietruszką i czosnkiem to
rewelacyjny pomysł. Teraz jak opisuję ten przepis to już bardzo zgłodniałam.
Całe danie można przygotować w około 45 minut.
Gavin przesłał do uczestników przepisy, jednak różnią się one od tego co
robiliśmy w czasie warsztatów. Zgodnie z zasadami, które sama sobie wymyśliłam
na blogu pojawiają się przepisy, które w naszej kuchni zostały przetestowane.
Ten akurat nie był jeszcze testowany w domowej kuchni tylko na warsztacie, ale
sama rybę upiekłam i zrobiłam sos i podsmażyłam pitę – czyli wszystko zgodnie z
założeniami.
Składniki (dla jednej osoby):
· 2 filety tilapii,
· 150 ml pasty tahini,
· 50 ml soku z cytryny,
· 60 ml jogurtu (naturalnego),
· 1 łyżeczka posiekanego świeżego czosnku
· 1 łyżeczka suszonej kolendry
· 2 duże szczypty soli
· szczypta pieprzu (świeżo
zmielonego)
· 5 łyżek oliwy z oliwy
· ½ szklanki pokrojonej w plastry
cebuli
· ¼ szklanki prażonych orzeszków pini
· 2 łyżki posiekanej, świeżej
natki pietruszki
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania sosu w którym będziemy zapiekać
rybę. Mieszamy pastę tahini z sokiem z
cytryny, jogurtem, czosnkiem, woda, kolendrą, szczyptą soli i pieprzem. Odstawiamy.
Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu, dodając oliwę z oliwek. Podsmażamy ryby po obu stronach (ok. 2 minuty
z każdej strony). Przekładamy rybę do naczynia żaroodpornego lub układamy na
blasze wcześniej wysmarowanej oliwą i zalewamy wcześniej przygotowanym sosem.
Wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni, aż sos
zacznie bulgotać. Podsmażamy cebulę na
maśle aż się zarumieni i zeszkli (ok. 10 minut). Gdy ryba się upiecze, podajemy
ją z dodatkiem cebuli i orzechów pini (układając je na górze). Oprószoną pietruszką.
Marokańska Salsa
Składniki:
· 4 pozbawione pestek i pokrojone
w kostkę pomidory,
· 1 słodka cebula (drobno
posiekana),
· 1 łyżka oliwy z oliwek,
· 1 łyżka papryki jalapeno (drobno
posiekana),
· świeża kolendra,
· 2 łyżki octu z jabłek,
· 1 łyżka soku z cytryny lub
limonki,
· 1 łyżeczka cukru,
· 1 łyżka drobno posiekanego
czosnku,
· 2 szczypty soli ,
· ½ łyżeczki mielonego kminku,
· 1 łyżeczka ostrej papryki,
· 1 łyżeczka mielonego cynamonu.
Przygotowanie:
Bardzo ważne jest to by do sosu użyć tylko części pomidorów,
które nie mają pestek, czyli tak naprawdę zostaje nam tylko to co pod skórką
(której się pozbywamy, bo wcześniej wkładamy do wrzątku). Wszystko starannie
mieszamy. Bardzo ważne by cebulę drobno pokroić. Sos starannie mieszamy.
Na koniec pitę podsmażamy na oliwie. Podajemy sos w miseczce,
rybę posypujemy orzeszkami a pitę kroimy na pół. Tym sposobem na nasz talerz
trafia naprawdę pyszne i egzotyczne danie.
bardzo ciekawy przepis, brzmi smacznie :) chętnie bym spróbowała, lubię poznawać nowe smaki!
OdpowiedzUsuń