TRYB JASNY/CIEMNY

Ryba po libańsku w sosie tahini z marokańską salsą i pitą


Tilapia z tahini
Tilapia with tahini fot. D.Szymborska
Kolejny przepis Gavina Baxtera z Warszawskiego Hotelu Marriott. Tym razem tilapia zapiekana pod pastą tahini, podawana z pitą. Przepis bardzo prosty, a wysmarowanie pity oliwą, pieprzem, pietruszką i czosnkiem to rewelacyjny pomysł. Teraz jak opisuję ten przepis to już bardzo zgłodniałam. Całe danie można przygotować w około 45 minut.  Gavin przesłał do uczestników przepisy, jednak różnią się one od tego co robiliśmy w czasie warsztatów. Zgodnie z zasadami, które sama sobie wymyśliłam na blogu pojawiają się przepisy, które w naszej kuchni zostały przetestowane. Ten akurat nie był jeszcze testowany w domowej kuchni tylko na warsztacie, ale sama rybę upiekłam i zrobiłam sos i podsmażyłam pitę – czyli wszystko zgodnie z założeniami.


Składniki (dla jednej osoby):
·      2 filety tilapii,
·      150 ml pasty tahini,
·      50 ml soku z cytryny,
·      60 ml jogurtu (naturalnego),
·      1 łyżeczka posiekanego  świeżego czosnku
·      1 łyżeczka suszonej kolendry
·      2 duże szczypty soli
·      szczypta pieprzu (świeżo zmielonego)
·      5 łyżek oliwy z oliwy
·      ½ szklanki pokrojonej w plastry cebuli
·      ¼  szklanki prażonych orzeszków pini
·      2 łyżki posiekanej, świeżej natki pietruszki

Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania sosu w którym będziemy zapiekać rybę.  Mieszamy pastę tahini z sokiem z cytryny, jogurtem, czosnkiem, woda, kolendrą, szczyptą soli i pieprzem. Odstawiamy. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu, dodając oliwę z oliwek.  Podsmażamy ryby po obu stronach (ok. 2 minuty z każdej strony). Przekładamy rybę do naczynia żaroodpornego lub układamy na blasze wcześniej wysmarowanej oliwą i zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni, aż sos zacznie bulgotać.  Podsmażamy cebulę na maśle aż się zarumieni i zeszkli (ok. 10 minut). Gdy ryba się upiecze, podajemy ją z dodatkiem cebuli i orzechów pini (układając je na górze). Oprószoną pietruszką.  

Marokańska Salsa

Składniki:
·      4 pozbawione pestek i pokrojone w kostkę pomidory,
·      1 słodka cebula (drobno posiekana),
·      1 łyżka oliwy z oliwek,
·      1 łyżka papryki jalapeno (drobno posiekana),
·      świeża kolendra,
·      2 łyżki octu z jabłek,
·      1 łyżka soku z cytryny lub limonki,
·      1 łyżeczka cukru,
·      1 łyżka drobno posiekanego czosnku,
·      2 szczypty soli ,
·      ½ łyżeczki mielonego kminku,
·      1 łyżeczka ostrej papryki,
·      1 łyżeczka mielonego cynamonu.

Przygotowanie:
Bardzo ważne jest to by do sosu użyć tylko części pomidorów, które nie mają pestek, czyli tak naprawdę zostaje nam tylko to co pod skórką (której się pozbywamy, bo wcześniej wkładamy do wrzątku). Wszystko starannie mieszamy. Bardzo ważne by cebulę drobno pokroić. Sos starannie mieszamy.

Na koniec pitę podsmażamy na oliwie. Podajemy sos w miseczce, rybę posypujemy orzeszkami a pitę kroimy na pół. Tym sposobem na nasz talerz trafia naprawdę pyszne i egzotyczne danie.

Komentarze

  1. bardzo ciekawy przepis, brzmi smacznie :) chętnie bym spróbowała, lubię poznawać nowe smaki!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa