TRYB JASNY/CIEMNY

Indyk ze słodkimi buraczkami - wystawny domowy obiad


Pieczony indyk ze słodkimi buraczkami fot. D.Szymborska

W domu nie jem za często indyka, co widać zresztą na blogu. Średnio pasuje do makaronu. A tutaj przepis na pieczonego indyka. Wychodzi naprawdę pysznie, nie jest trudny do przygotowania. A buraczki świetnie pasują do tego mięsa, zwłaszcza, że przygotowane są ze śliwkami. Do tego na warsztatach polecano sos z wiśni (Warsztaty kulinarne – Dania z drobiu) jednak ja uważam, że wystarczą same buraczki. To chyba dlatego, że zbliżone kolorystycznie przystawki do dania głównego na jednym talerzu to zbyt dużo. Dlatego indyk z buraczkami i już! A przepis do tego stopnia sprawdzony, że mogę go polecać wszystkim bo w domu też już takiego indyka upiekłam i nawet nie wiem czy nie wyszedł lepiej niż na warsztatach!

Składniki:
·      udo z indyka,
·      mrożone buraczki,
·      mrożona włoszczyzna,
·      mrożone śliwki bez pestek,
·      miód,
·      rodzynki,
·      ocet winny (50ml),
·      jabłko,
·      śmietana 36%,
·      koperek,
·      liść laurowy,
·      ziele angielskie,
·      sól i pieprz.

Przygotowanie:
Mięso umyć, posolić, popieprzyć. Obsmażyć na maśle. Przełożyć do rondla, dodać (zamrożoną) włoszczyznę, ziele angielskie, sól i pieprz. Włożyć do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na około półtorej do dwóch godzin. Według Kucharzy można też dusić w garnku przez około 2 godziny, pod przykryciem oczywiście. Buraczki smażymy na maśle, odparowywujemy. Potem dodajemy rodzynki, śliwki (pokrojone), jabłko utarte, miód i ocet. Doprawiamy pieprzem i solą. Dusimy pod przykryciem około 30 minut. Udo z indyka można podawać również z puree z ziemniaków. Co ważne, tak upieczone lub uduszone mięso może ostygnąć i potem świetnie nadaje się do kanapek jako wędlina – wystarczy pokroić w cienkie plastry. 


Tak wyglądał indyk upieczony na warsztatach fot. D.Szymborska



Komentarze

  1. naprawdę wykwintny obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dość, że świetnie wygląda, to jestem pewna, że też świetnie smakuje! ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa