Sałatka z wątróbką drobiową (jak w restauracji Halka)
Sałatka z wątróbką drobiową fot. D.Szymborska |
Kolejne danie, którego nauczyłam się na Warsztatach Kulinarnych. Tym razem pan Paweł Hajn z restauracji Halka przedstawił przepis swojej sałatki. Nazywa się „Sałatka nasza ulubiona” bo klienci za nią tak przepadają. Do tego jest prosta, szybka i bardzo efektowna. Dobra przystawka na weekendowy obiad.
Składniki:
·
½
opakowania mrożonych śliwek (używałam Hortex’u),
·
mieszanka
sałat Party (Fit&Easy),
· 100ml
wytrawnego czerwonego wina (na warsztatach było pół wytrawne, a ja jestem
przekonana, że z wytrawnym danie byłoby smaczniejsze),
·
mąka,
·
cukier,
·
olej,
·
wątróbka
drobiowa,
·
płatki
migdałowe,
·
dojrzały
granat,
·
rukola.
Przygotowanie:
Na patelni prażymy
płatki migdałów. Odkładamy na bok. Na patelnię wsypujemy cukier, gdy tylko
zacznie się karmelizować (a nie palić) wsypujemy mrożone śliwki. Dolewamy wina
i dusimy około 20 minut. Wątróbkę myjemy, kroimy, obtaczamy w mące i smażymy na
maśle z olejem. Granat przecinamy na pół, następnie przełamujemy i z ćwiartek
wypadają pestki. Układamy sałatę z rukolą na talerzu, na to wątróbkę z patelni,
polewamy sosem śliwkowym i posypujemy pestkami granatu i płatkami migdałów. Ze
wszystkim uwiniemy się w około 30 minut.
Pan Paweł miał racje, taka sałatka może być ulubioną!
Pan Paweł miał racje, taka sałatka może być ulubioną!
ciekawy przepis, ale nie wiem ile dać cukru i wątróbki.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam.