Pierożki z ciasta filo – super przystawka
Pierożki w cieście filo fot. D.Szymborska |
Super przystawka!
Do tego dzięki temu, że pieczemy je w piekarniku nie są wcale tłuste. Owszem
nauczenie się zawijania takich trójkącików na początku sprawia trochę problemu
ale po chwili idzie to już bardzo szybko. Pierożki są bardzo sycące. Przepis
pochodzi z warsztatów Dania z drobiu. Warsztaty Kulinarne.
Składniki:
·
filet
z piersi indyka (z pewnością wypróbuję też kaczkę),
·
włoszczyzna
mrożona,
·
rozmaryn
w doniczce,
·
masło,
·
olej,
·
ciasto
filo,
·
natka
pietruszki,
·
sól,
pieprz.
Przygotowanie:
Filet myjemy,
mielimy. Na warsztatach pierwszy raz do mielenie używałam miksera z końcówką
siekającą – zadziałało, choć trzeba było wyciągnąć włókna mięsa. Myślę, że
lepiej zmielić mięso normalnie w maszynce. Roztapiamy masło na patelni,
dodajemy mięso, gdy zmieni kolor dodajemy przypraw. Kasia, z którą gotowałam na
warsztatach, mówiła, że to jej teść poradził by doprawiać mięso dopiero jak już
będzie usmażone, bo wtedy jest lepsze. Tak też zrobiłyśmy. Mieszamy. Doprawiamy
rozmarynem. Wrzucamy włoszczyznę, mieszamy starannie. Dusimy pod przykryciem.
Ciasto filo rozkładamy na blacie kuchennym. Kroimy wzdłuż na paski, każdy pasek
starannie smarujemy roztopionym masłem z olejem. Łyżką nakładamy farsz.
Składamy zaczynając od trójkąta, aż złożymy cały pasek. Gotowy pierożek
układamy na papierze do pieczenia. Wkładamy do pieca nagrzanego na 220 stopni i
pieczemy około 15-20 minut, wcześniej smarujemy od góry pierożki roztopionym
masłem z olejem. To co może się przydać to informacja, że pierożki przez długi
czas po wyciągnięciu z piekarnika pozostają gorące. To pyszna przystawka,
sycąca ale nie za tłusta!
Robię notatki fot. koleżanka z warsztatów |
Świetny przepis, na pewno spróbuję!
OdpowiedzUsuńja też zamierzam robić te pierożki w domu:))
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis !
OdpowiedzUsuń