Casarecce w ragout warzywnym z polędwiczką wieprzową
Casarecce z selerem, warzywami i wieprzowiną na poduszece z rukoli fot. D.Szymborska |
Kolejny gotowany na warsztatach makaron. Tym razem z mięsem. Szybki do
przygotowania, pyszny i dobry na zimę, zawiera zarówno warzywa jak i mięso. Pewno
nie rozgrzeje tak jak kasza ale smakuje wybornie.
Składniki:
·
jedna polędwiczka wieprzowa,
·
2 łodygi selera naciowego,
·
około 100ml białego wina
(wytrawnego),
·
4 łyżki oliwy,
·
masło do smażenia,
·
puszka pomidorów,
·
włoszczyzna Hortex’u (krojona w
słupki),
·
sól i pieprz do doprawienia,
·
tarty parmezan.
Przygotowanie:
Polędwice kroimy w kostkę, smażymy na maśle z oliwą, dodajemy seler i
mrożoną włoszczyznę. Dolewamy białe wino, i pulpę pomidorową. Mieszamy i
doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Następnie co
bardzo WAŻNE przekładamy makaron do sosu a nie odwrotnie. Gdy nasz sos jest
zbyt gęsty możemy dodać trochę wody po gotowaniu makaronu. Ja ten makaron
podałam na poduszece ze świeżej drobnej rukoli (Fit&Easy).
Smacznego biegowego! Polecam miłośnikom węglowodanów makaronowych,
którym zależy też na białku. Makaron oczywiście posypujemy parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz