TRYB JASNY/CIEMNY

Casarecce w ragout warzywnym z polędwiczką wieprzową


Casarecce z selerem, warzywami i wieprzowiną na poduszece z rukoli fot. D.Szymborska

Kolejny gotowany na warsztatach makaron. Tym razem z mięsem. Szybki do przygotowania, pyszny i dobry na zimę, zawiera zarówno warzywa jak i mięso. Pewno nie rozgrzeje tak jak kasza ale smakuje wybornie.

Składniki:
·      jedna polędwiczka wieprzowa,
·      2 łodygi selera naciowego,
·      około 100ml białego wina (wytrawnego),
·      4 łyżki oliwy,
·      masło do smażenia,
·      puszka pomidorów,
·      włoszczyzna Hortex’u (krojona w słupki),
·      sól i pieprz do doprawienia,
·      tarty parmezan.

Przygotowanie:
Polędwice kroimy w kostkę, smażymy na maśle z oliwą, dodajemy seler i mrożoną włoszczyznę. Dolewamy białe wino, i pulpę pomidorową. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Następnie co bardzo WAŻNE przekładamy makaron do sosu a nie odwrotnie. Gdy nasz sos jest zbyt gęsty możemy dodać trochę wody po gotowaniu makaronu. Ja ten makaron podałam na poduszece ze świeżej drobnej rukoli (Fit&Easy).
Smacznego biegowego! Polecam miłośnikom węglowodanów makaronowych, którym zależy też na białku. Makaron oczywiście posypujemy parmezanem. 

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa