Pory na maśle z mascarpone
Pory na maśle z mascarpone fot. D.Szymborska |
Lubię przepisy Jamiego, dlatego, że on ma pomysły, wie, że czasem
człowiekowi głodnemu się śpieszy. Jednak Jamie nie zna mnie i nie wie, ile
białka potrzebuje mój organizm by biegać. Dlatego przepis usprawniony poprzez
dodanie…kurczaka. Efekt pyszny makaron, który daje siłę na trening! Dziś fajnie
się biegało, niestety coraz zimniej, jak wychodziłam z auta to było minus 10,
jak wróciłam to było minus 10.5 – to zła tendencja. Za to widziałam lisa –
szybko biegł, pewno jemu też było zimno!
Składniki:
·
5 porów – kroimy na pół i na
plasterki (tylko białą część),
·
dwie łyżki masła do smażenia
porów,
·
sól morska, pieprz,
·
250g serka mascarpone,
·
400g piersi z kurczaka (najlepiej
zagrodowego) pokrojonej w plasterki + masło do jej usmażenia (dwie łyżki),
·
makaron pappardelle (według
Jamiego to ważne, żeby użyć właśnie tego makaronu – myślę, że ma rację bo
wszystko super się komponowało),
·
pecorino - tarte,
·
natka pietruszki do posypania.
Przygotowanie:
Roztopić masło i usmażyć do miękkości pory. Dodać mascarpone.
Delikatnie ale starnnie wymieszać. Kurczaka usmażyć na maśle. Doprawić sos
pieprzem i solą morską. Ugotować pappardelle, utrzeć pecorino. Posiekać
pietruszkę. Podawać od razu. Zmęczony biegacz lub biegaczka odzyska siłę i
nabierze ochoty na kolejny trening! Smacznego biegowego!
Od kilku dni jestem z moimi dziećmi w szpitalu. Szukamy przyczyny załamania ich zdrowia. Nie miałam dostępu do internetu i z tęsknotą myślałam o wszystkich blogowych planach. Dziś przeglądajac "Twój Styl", natknęłam sie na ciekawą notkę o sniadaniach Twojego autorstwa. Jakoś tak fajnie mi sie zrobiło, jakby była tam cząstka mnie. Gratuluję!!!Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń