TRYB JASNY/CIEMNY

Pory na maśle z mascarpone

Pory na maśle z mascarpone fot. D.Szymborska

Lubię przepisy Jamiego, dlatego, że on ma pomysły, wie, że czasem człowiekowi głodnemu się śpieszy. Jednak Jamie nie zna mnie i nie wie, ile białka potrzebuje mój organizm by biegać. Dlatego przepis usprawniony poprzez dodanie…kurczaka. Efekt pyszny makaron, który daje siłę na trening! Dziś fajnie się biegało, niestety coraz zimniej, jak wychodziłam z auta to było minus 10, jak wróciłam to było minus 10.5 – to zła tendencja. Za to widziałam lisa – szybko biegł, pewno jemu też było zimno!

Składniki:
·      5 porów – kroimy na pół i na plasterki (tylko białą część),
·      dwie łyżki masła do smażenia porów,
·      sól morska, pieprz,
·      250g serka mascarpone,
·      400g piersi z kurczaka (najlepiej zagrodowego) pokrojonej w plasterki + masło do jej usmażenia (dwie łyżki),
·      makaron pappardelle (według Jamiego to ważne, żeby użyć właśnie tego makaronu – myślę, że ma rację bo wszystko super się komponowało),
·      pecorino  - tarte,
·      natka pietruszki do posypania.

Przygotowanie:
Roztopić masło i usmażyć do miękkości pory. Dodać mascarpone. Delikatnie ale starnnie wymieszać. Kurczaka usmażyć na maśle. Doprawić sos pieprzem i solą morską. Ugotować pappardelle, utrzeć pecorino. Posiekać pietruszkę. Podawać od razu. Zmęczony biegacz lub biegaczka odzyska siłę i nabierze ochoty na kolejny trening! Smacznego biegowego!

Komentarze

  1. Od kilku dni jestem z moimi dziećmi w szpitalu. Szukamy przyczyny załamania ich zdrowia. Nie miałam dostępu do internetu i z tęsknotą myślałam o wszystkich blogowych planach. Dziś przeglądajac "Twój Styl", natknęłam sie na ciekawą notkę o sniadaniach Twojego autorstwa. Jakoś tak fajnie mi sie zrobiło, jakby była tam cząstka mnie. Gratuluję!!!Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa