TRYB JASNY/CIEMNY

Jagnięca potrawka z makaronem


Jagnięcina z makaronem fot. D.Szymborska

Jednym z prezentów pod choinką była Mała Wielka Księga Makaronów. Jak łatwo się domyślić gotujemy! Już trzy wypróbowane przepisy! Wszystkie pyszne, a każdy inny. Zaczynam od tego najbardziej wyszukanego – rigatoni z potrawką jagnięcą. To zaskakujące jak mały kawałek jagnięciny zmienia smak całego dania. Według książki jedna porcja to 523 kcal w tym białka 32g, tłuszczu 10g a węglowodanów 72g. Klasyfikuję ten pyszny makaron jako danie dla biegaczy! Zatem smacznego biegowego!

Składniki:
·      300g jagnięciny (myśmy kupili steaki),
·      4 łyżki oliwy z oliwek,
·      2 ząbki czosnku,
·      1 mała papryczka chili,
·      1 liść laurowy,
·      1 żółta papryka,
·      1 czerwona papryka,
·      2 łyżki koncentratu pomidorowego,
·      50ml białego wina,
·      400g riagatoni.

Przygotowanie:
To nie jest szybki makaron, bo jagnięcinę trzeba ugotować, dlatego piszę o nim w weekend, kiedy mamy więcej czasu.
Jagnięcinę kroimy w drobną kostkę, nacieramy solą i pieprzem. W garnku rozgrzewamy oliwę, przysmażamy na niej 2 ząbki czosnku. Wyciągamy czosnek i wkładamy mięso. Smażymy je do kiedy nie zacznie przybierać brązowego koloru. Następnie dodajemy chili i liść laurowy. Paprykę kroimy na wiórki (oczywiście bez gniazd nasiennych), dodajemy do mięsa,. Następnie wlewamy wino i koncentrat pomidorowy. Starannie mieszamy, dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie – w praktyce oznacza to około godziny. Jeżeli mięso jest zbyt suche można podlać je rosołem lub wodą. Doprawiamy solą i pieprzem, wyciągamy liść laurowy i chili. Gotujemy makaron. Pamiętając rady z warsztatów, odcedzamy makaron, przekładamy sos do garnka, a potem tam dodajemy makaron i parmezan. Mieszamy starannie i podajemy.
Danie jest pyszne, delikatne i aromatyczne! Smacznego biegowego!

Jagnięcina z makaronem fot. D.Szymborska

Komentarze

  1. Hej, mam tę samą książkę! :D Muszę wypróbować tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jagnięcina tak rzadko gości na naszych stołach, a przeciez jest pyszna. Fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa