Jagnięca potrawka z makaronem
Jagnięcina z makaronem fot. D.Szymborska |
Jednym z prezentów pod choinką była Mała Wielka Księga Makaronów. Jak
łatwo się domyślić gotujemy! Już trzy wypróbowane przepisy! Wszystkie pyszne, a
każdy inny. Zaczynam od tego najbardziej wyszukanego – rigatoni z potrawką
jagnięcą. To zaskakujące jak mały kawałek jagnięciny zmienia smak całego dania.
Według książki jedna porcja to 523 kcal w tym białka 32g, tłuszczu 10g a
węglowodanów 72g. Klasyfikuję ten pyszny makaron jako danie dla biegaczy! Zatem
smacznego biegowego!
Składniki:
·
300g jagnięciny (myśmy kupili
steaki),
·
4 łyżki oliwy z oliwek,
·
2 ząbki czosnku,
·
1 mała papryczka chili,
·
1 liść laurowy,
·
1 żółta papryka,
·
1 czerwona papryka,
·
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
·
50ml białego wina,
·
400g riagatoni.
Przygotowanie:
To nie jest szybki makaron, bo jagnięcinę trzeba ugotować, dlatego
piszę o nim w weekend, kiedy mamy więcej czasu.
Jagnięcinę kroimy w drobną kostkę, nacieramy solą i pieprzem. W garnku
rozgrzewamy oliwę, przysmażamy na niej 2 ząbki czosnku. Wyciągamy czosnek i
wkładamy mięso. Smażymy je do kiedy nie zacznie przybierać brązowego koloru.
Następnie dodajemy chili i liść laurowy. Paprykę kroimy na wiórki (oczywiście
bez gniazd nasiennych), dodajemy do mięsa,. Następnie wlewamy wino i koncentrat
pomidorowy. Starannie mieszamy, dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie
– w praktyce oznacza to około godziny. Jeżeli mięso jest zbyt suche można
podlać je rosołem lub wodą. Doprawiamy solą i pieprzem, wyciągamy liść laurowy
i chili. Gotujemy makaron. Pamiętając rady z warsztatów, odcedzamy makaron,
przekładamy sos do garnka, a potem tam dodajemy makaron i parmezan. Mieszamy
starannie i podajemy.
Danie jest pyszne, delikatne i aromatyczne! Smacznego biegowego!
Jagnięcina z makaronem fot. D.Szymborska |
Hej, mam tę samą książkę! :D Muszę wypróbować tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńto koniecznie! daj znać który zrobiłaś!!!
UsuńJagnięcina tak rzadko gości na naszych stołach, a przeciez jest pyszna. Fajny przepis.
OdpowiedzUsuńfajny, prosty i pyszny:))
Usuńpysznie wygląda!
Usuńi super smakuje:))
Usuń