Wegańska bogini w kuchni – to nie o mnie
Wegańska bogini w kuchni |
Wegańska bogini w kuchni to książka dwóch amerykanek Kim Barnouin i
Rory Freedman. Lubię kuchnię bez produktów zwierzęcych pod jednym warunkiem –
gdy nie ci, którzy ją przygotowują robią to z wyboru, zamiłowania a nie próbują
odtworzyć smaki dla mięsożerców. Sojowe salami albo parówki? Burger z tofu.
Nie, to nie jest dla mnie. Niestety autorki przepisów idą nawet o krok dalej bo
proponują „kanapkę koszerną z bekonem” oczywiście w wersji wegańskiej. Że co?
Tak przeczytałam dwa razy. Rzeczywiście nie ma w tym daniu mięsa, ani produktów
mlecznych. Mnie zastanawia, po co w takim razie zostawać weganką by starać się
odtworzyć smak mleka, mięsa czy jajek. Moim zdaniem nie o to chodzi. Książka
składa się z wielu przepisów, część z nich jest wykonalna tylko po odwiedzeniu
sklepu ze zdrową żywnością. Myślę, że nawet kilku bo składniki są mocno
wyszukane. Dodatkowo, po warsztatach z makaronów wiem, że płatów lasagne nie
trzeba gotować, wystarczy (jak się śpieszymy) lekko podgotować. Panie autorki
uważają inaczej. Oczywiście z bardzo wielu przepisów w tej książce można coś
wybrać. Jednak wbrew zapewnieniom we wstępie książki nie zostałam (a
przeczytałam starannie całą) wegańską boginią w kuchni.
Wegańska bogini w kuchni, Kim Barmouin, Rory Freedman, Wydawnictwo
Kobieta Sensus, Gliwice 2010
Po Twoim pierwszym zdaniu już wiedziałam, że nie będzie to nic wartościowego - dwie Amerykanki, a w podtytule jakieś brednie o seksownym wyglądzie. Cóż, nie od dziś wiadomo jak przeciętny Amerykanin się odżywia i jakie ma zacięcie do gotowania w domu. Flancowanie takich "ideałów" na nasz rodzimy grunt raczej się nie sprawdzi, bo jest nam totalnie obce. Jak chociażby cały amerykański zaciach na wszystko co naturalne - dla nich to moda, która przeminie, dla nas - codzienność i nic nadzwyczajnego.
OdpowiedzUsuńJa też nie widzę sensu w odtwarzaniu smaku mięsa w produktach roślinnych. Płatów lazanii nigdy nie gotuję - miękną od farszu i sosu, a nie są rozciapciane.
OdpowiedzUsuń