Spaghetti z bobem, groszkiem i boczkiem
Spaghetti z bobem, groszkiem i boczkiem fot. D.Szymborska |
To już ostatni warsztatowy przepis. Tym razem spaghetti czyli makaron
najczęściej kojarzony ze słoneczną Italią. Szybki i prosty w przegotowaniu. Dla
mnie zaskakujący był boczek, z którego przygotowywaliśmy danie. Bardziej
przypominał szynkę. Co nie zmienia faktu, że efektem było naprawdę dobre danie.
Z pewnością można go zakwalifikować do kategorii szybki makaron. Przepis na
bazie warsztatowego, z moimi usprawnieniami.
Składniki:
·
makaron (po 100g na osobę),
·
pudełeczko pomidorków koktajlowych
czyli 250g,
·
100g bekonu (w plasterkach),
·
140g bobu mrożonego,
·
160g zielonego groszku
(mrożonego),
·
pół cebuli (dużej),
·
parmezan,
·
oliwa,
·
mix sałat Fit&Easy.
Przygotowanie:
Na patelni, na oliwie smażymy posiekaną cebulę i pokrojony boczek. Bób
wrzucamy do gotującej się wody, na chwilę – taką by łatwo było go obrać z
łupinek. Do smażonego boczku i cebuli dorzucamy bóg, groszek i pokrojone w
ćwiartki pomidorki koktajlowe. Mieszamy starannie. Gotujemy makaron, odcedzamy i
mieszamy z sosem. Posypujemy parmezanem i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
Podajemy z sałatami. Dekorujemy ćwiartkami pomidorków. Smacznego biegowego!
Komentarze
Prześlij komentarz