20 grudnia 2012

Spaghetti z bobem, groszkiem i boczkiem

Spaghetti z bobem, groszkiem i boczkiem fot. D.Szymborska

To już ostatni warsztatowy przepis. Tym razem spaghetti czyli makaron najczęściej kojarzony ze słoneczną Italią. Szybki i prosty w przegotowaniu. Dla mnie zaskakujący był boczek, z którego przygotowywaliśmy danie. Bardziej przypominał szynkę. Co nie zmienia faktu, że efektem było naprawdę dobre danie. Z pewnością można go zakwalifikować do kategorii szybki makaron. Przepis na bazie warsztatowego, z moimi usprawnieniami.

Składniki:
·      makaron (po 100g na osobę),
·      pudełeczko pomidorków koktajlowych czyli 250g,
·      100g bekonu (w plasterkach),
·      140g bobu mrożonego,
·      160g zielonego groszku (mrożonego),
·      pół cebuli (dużej),
·      parmezan,
·      oliwa,
·      mix sałat Fit&Easy.

Przygotowanie:
Na patelni, na oliwie smażymy posiekaną cebulę i pokrojony boczek. Bób wrzucamy do gotującej się wody, na chwilę – taką by łatwo było go obrać z łupinek. Do smażonego boczku i cebuli dorzucamy bóg, groszek i pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Mieszamy starannie. Gotujemy makaron, odcedzamy i mieszamy z sosem. Posypujemy parmezanem i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Podajemy z sałatami. Dekorujemy ćwiartkami pomidorków. Smacznego biegowego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa