TRYB JASNY/CIEMNY

Czosnkowy kurczak z zielonym makaronem

Czosnkowy kurczak z zielonym makaronem fot. D.Szymborska

Bardzo lubię makaron, a z kurczakiem to nawet bardzo. Tym razem kurczak nie był pieczony tylko usmażony na maśle z czosnkiem. Do tego makaron z domowym pesto. Pesto można przechowywać w lodówce około tygodnia. Tym sposobem całe gotowanie zajmuje nie dużo czasu. Efekt – pyszna kolacja! Smak przypominający lato….. nie należy tylko wyglądać przez okno, żeby nie burzyć miłej, ciepłej atmosfery.

Składniki (dla 2 osób):

·      Jedna pierś z kurczaka – najlepiej zagrodowego,
·      Masło do smażenia,
·      Czosnek (2 ząbki), posiekany drobniutko,
·      Domowe pesto, jak zrobić przeczytaj TUTAJ
·      Makaron (po 100g na osobę)
·      Tarte pecorino,
·      Pomidorki koktajlowe.

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka pokroić w paseczki i usmażyć razem z posiekany czosnkiem. Smakuje dużo lepiej jak smażymy na maśle, bardziej dietetycznie jest gdy usmażymy na oliwie ale na maśle smakuje lepiej….zawsze trzeba wybierać. Można też pójść droga pośrodku – trochę masła trochę oliwy lub oleju. Mniej kalorii, a smak masła pozostaje. Makaron ugotować. Wymieszać z pesto. Pomidorki pokroić. Nałożyć na talerze makaron, posypać pecorino, ułożyć kawałki kurczaka i dołożyć pomidorki. Smacznego biegowego!!!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa