Czosnkowy kurczak z zielonym makaronem
Czosnkowy kurczak z zielonym makaronem fot. D.Szymborska |
Bardzo lubię makaron, a z kurczakiem to nawet bardzo. Tym razem kurczak
nie był pieczony tylko usmażony na maśle z czosnkiem. Do tego makaron z domowym
pesto. Pesto można przechowywać w lodówce około tygodnia. Tym sposobem całe
gotowanie zajmuje nie dużo czasu. Efekt – pyszna kolacja! Smak przypominający
lato….. nie należy tylko wyglądać przez okno, żeby nie burzyć miłej, ciepłej
atmosfery.
Składniki (dla 2 osób):
·
Jedna pierś z kurczaka – najlepiej
zagrodowego,
·
Masło do smażenia,
·
Czosnek (2 ząbki), posiekany drobniutko,
·
Domowe pesto, jak zrobić przeczytaj TUTAJ
·
Makaron (po 100g na osobę)
·
Tarte pecorino,
·
Pomidorki koktajlowe.
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokroić w paseczki i usmażyć razem z posiekany
czosnkiem. Smakuje dużo lepiej jak smażymy na maśle, bardziej dietetycznie jest
gdy usmażymy na oliwie ale na maśle smakuje lepiej….zawsze trzeba wybierać.
Można też pójść droga pośrodku – trochę masła trochę oliwy lub oleju. Mniej
kalorii, a smak masła pozostaje. Makaron ugotować. Wymieszać z pesto. Pomidorki
pokroić. Nałożyć na talerze makaron, posypać pecorino, ułożyć kawałki kurczaka
i dołożyć pomidorki. Smacznego biegowego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz