TRYB JASNY/CIEMNY

Gnocchi szpinakowe z gorgonzolą i rukolą


Gnocchi szpinakowe fot. D.Szymborska

Gnocchi szpinakowe z gorgonzolą i rukolą - prawie mi się zrymowało. Na niedzielnych warsztatach po raz kolejny uczyłam się gotować kluski z ziemniaków. Tym razem w wersji ze szpinakiem. Wyszły pysznie. 
Uwaga to nie jest danie dla niecierpliwych. Potrzeba dużo czasu, pasji i czasu…… kluseczki mają być drobniutkie do tego każda ma mieć rowki robione widelcem. 
Warto się namęczyć bo gnocchi wyszły rewelacyjnie. Myślę, że będę je powtarzać w różnych kombinacjach smakowych: z burakami, orzechami czy może z borowikami.

Składniki (4 małe porcje):
·      100g gorgonzoli,
·      białe wytrawne wino,
·      80g parmezanu,
·      200g śmietany (płynna 36%),
·      rukola (Fit&Easy),
·      sól,
·      200g ziemniaków (ugotowanych w mundurkach i wystudzonych),
·      300g szpinaku (rozmrożony, ugotowany, wyciśnięty i posiekany),
·      100g mąki,
·      1 żółtko.

Przygotowanie:
Zagnieść ciasto z mąki, szpinaku, jajka i soli. Z ciasta porobić wałeczki, pokroić na drobne kawałeczki, zrobić rowki widelcem. Na patelni przygotować sos z gorgonzoli, parmezanu, śmietany i wina. Gnocchi gotować w osolonej wodzie przez około 1,5 minuty. Odcedzić i wymieszać z sosem. Podawać ze świeżą rukolą.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa