Gnocchi szpinakowe z gorgonzolą i rukolą
Gnocchi szpinakowe fot. D.Szymborska |
Gnocchi szpinakowe z gorgonzolą i rukolą - prawie mi się zrymowało. Na niedzielnych warsztatach po raz kolejny uczyłam się gotować kluski z
ziemniaków. Tym razem w wersji ze szpinakiem. Wyszły pysznie.
Uwaga to nie jest
danie dla niecierpliwych. Potrzeba dużo czasu, pasji i czasu…… kluseczki mają
być drobniutkie do tego każda ma mieć rowki robione widelcem.
Warto się
namęczyć bo gnocchi wyszły rewelacyjnie. Myślę, że będę je powtarzać w
różnych kombinacjach smakowych: z burakami, orzechami czy może z borowikami.
Składniki (4 małe porcje):
·
100g gorgonzoli,
·
białe wytrawne wino,
·
80g parmezanu,
·
200g śmietany (płynna 36%),
·
rukola (Fit&Easy),
·
sól,
·
200g ziemniaków (ugotowanych w
mundurkach i wystudzonych),
·
300g szpinaku (rozmrożony,
ugotowany, wyciśnięty i posiekany),
·
100g mąki,
·
1 żółtko.
Przygotowanie:
Zagnieść ciasto z mąki, szpinaku, jajka i soli. Z ciasta porobić
wałeczki, pokroić na drobne kawałeczki, zrobić rowki widelcem. Na patelni
przygotować sos z gorgonzoli, parmezanu, śmietany i wina. Gnocchi gotować w
osolonej wodzie przez około 1,5 minuty. Odcedzić i wymieszać z sosem. Podawać
ze świeżą rukolą.
Musi być pyszne:D
OdpowiedzUsuńjest, jest:)
Usuń