Domowe zielone curry z kurczakiem i bakłażanem
Zielone curry z kurczakiem, ziemniaczkami i bakłażanem fot. D.Szymborska |
Bardzo lubię tajską kuchnię, a dokładniej europejskie wariacje na temat
jej smaków. Dlatego pora na obiecany przepis na domowe curry. Wszystko
przyrządzane jest „od początku” dlatego smakuje dużo lepiej. Pastę można
przygotować dzień wcześniej – jest tak ostra, że spokojnie może postać w
lodówce kilka dni. Przepis jest
kompilacją znanych nam już wcześniej a polecanych przez Jamie’go i Hom.
Wychodzi rewelacyjnie i nie jest skomplikowany, ale uwaga zajmuje chwilę, bo
trzeba poczekać aż ziemniaczki będą gotowe.
Składniki (dla 3 osób):
·
Domowa, zielona pasta curry,
·
Mięso z kurczaka – najlepiej tak
zwane gulaszowe – około 700g
·
Puszka mleka kokosowego,
·
Cukier, sól,
·
Olej z orzeszków arachidowych do
smażenia kurczaka,
·
Małe ziemniaczki (umyte
starannie),
·
Jeden bakłażan,
·
Garść obranych pistacji,
·
Świeża kolendra do posypania.
Przygotowanie:
Pokroić kurczaka na
kawałki. Wymieszać starannie z pasta curry. Jeżeli mamy czas to najlepiej jest
na pół godziny włożyć kurczaka do lodówki. Na dużej patelni (lub w woku) smażyć
kurczaka przez około 4 minuty. Dolać mleka kokosowego, włożyć małe ziemniaczki.
Dodać bakłażan – bez skórki i pestek. Poczekać aż wszystko się zagotuje. Po 20
minutach sprawdzić czy ziemniaki są już miękkie. Podawać posypane kolendrą i
pistacjami. Smacznego biegowego! To pyszne danie spełnia biegowe wymogi –
serwowane z ryżem dostarcza nam wszystkiego co potrzebujemy do biegania!
Szybko i na pewno bardzo smacznie. Coś dla mnie! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń