TRYB JASNY/CIEMNY

Domowe zielone curry z kurczakiem i bakłażanem

Zielone curry z kurczakiem, ziemniaczkami i bakłażanem fot. D.Szymborska


Bardzo lubię tajską kuchnię, a dokładniej europejskie wariacje na temat jej smaków. Dlatego pora na obiecany przepis na domowe curry. Wszystko przyrządzane jest „od początku” dlatego smakuje dużo lepiej. Pastę można przygotować dzień wcześniej – jest tak ostra, że spokojnie może postać w lodówce kilka dni.  Przepis jest kompilacją znanych nam już wcześniej a polecanych przez Jamie’go i Hom. Wychodzi rewelacyjnie i nie jest skomplikowany, ale uwaga zajmuje chwilę, bo trzeba poczekać aż ziemniaczki będą gotowe.

Składniki (dla 3 osób):
·      Domowa, zielona pasta curry,
·      Mięso z kurczaka – najlepiej tak zwane gulaszowe – około 700g
·      Puszka mleka kokosowego,
·      Cukier, sól,
·      Olej z orzeszków arachidowych do smażenia kurczaka,
·      Małe ziemniaczki (umyte starannie),
·      Jeden bakłażan,
·      Garść obranych pistacji,
·      Świeża kolendra do posypania.

Przygotowanie:
Pokroić kurczaka na kawałki. Wymieszać starannie z pasta curry. Jeżeli mamy czas to najlepiej jest na pół godziny włożyć kurczaka do lodówki. Na dużej patelni (lub w woku) smażyć kurczaka przez około 4 minuty. Dolać mleka kokosowego, włożyć małe ziemniaczki. Dodać bakłażan – bez skórki i pestek. Poczekać aż wszystko się zagotuje. Po 20 minutach sprawdzić czy ziemniaki są już miękkie. Podawać posypane kolendrą i pistacjami. Smacznego biegowego! To pyszne danie spełnia biegowe wymogi – serwowane z ryżem dostarcza nam wszystkiego co potrzebujemy do biegania! 

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa