TRYB JASNY/CIEMNY

Domowe chipsy ziemniaczane „light” i „normalne”

Domowe chipsy fot. D.Szymborska

Zaczęliśmy eksperymenty ziemniaczane. Dziś chipsy. Dwie wersje. Pierwsza „light” to tak naprawdę wiórki pieczonych ziemniaków. Druga „normal” oznacza posmarowanie ziemniaków małą ilością oleju roślinnego. Obydwa przepisy z tych banalnych. Rozrywka z jedzenia domowych chipsów naprawdę duża!

Składniki:
·      obrane ze skórki ziemniaki,
·      olej roślinny,
·      sól.

Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić na prawie przeźroczyste plasterki. Świetnie nadaje się do tego tarka. Blachę wyłożyć pergaminem. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. W wersji „light” rozłożyć plasterki ziemniaków obok siebie (tak by się nie dotykały). Posolić. Piec aż zaczną  brązowieć.
Wersja tłustsza oznacza, że pergamin smarujemy olejem (przy użyciu pędzelka) potem rozkładamy plasterki ziemniaków i smarujemy olejem. Solimy. Pieczemy tak samo jak poprzednie.
Chipsy najlepiej smakują na gorąco. Dzięki temu, że chipsy przygotowujemy w domu wiemy co tak naprawdę zjadamy!

Domowe chipsy fot. D.Szymborska

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa