Kaczka z warzywami serwowana z puree ziemniaczanym i specjalnymi buraczkami
Kaczka fot. D.Szymborska |
Pyszne mięso,
ładnie podane – jak ustawiałam talerze na stole to byłam dumna z tego co
serwuje! Wykorzystałam wiedzę z warsztatów, zmodyfikowałam lekko znany już
przepis. Efekt – super obiad! Dużo przygotowań, jak dla mnie ciężkie do zgrania
– podanie gorącego mięsa (najłatwiej bo piecze się w piekarniku i jak coś to
może chwilę poczekać), z puree z ziemniaków (najtrudniej zgrać bo przecież nie
rozgotuje ziemniaków) z burczakami (jak za długo będę je podsmażać to zrobią
się za gęste…). Nic to udało się!
Składniki:
·
6
udek z kaczki,
·
mrożone
buraczki (Hortex),
·
mrożona
włoszczyzna (krojona w słupiki Hortex),
·
mrożone
śliwki bez pestek,
·
miód,
·
rodzynki,
·
czerwonyocet
winny (50ml),
·
jabłko,
·
śmietana
36%,
·
ziemniaki,
·
masło,
·
koperek,
·
liść
laurowy (4),
·
ziele
angielskie (6 ziarenek),
·
sól
i pieprz,
·
roszponka
do przybrania (Fit&Easy).
Przygotowanie:
Mięso umyć,
posolić, popieprzyć. Obsmażyć na maśle. Przełożyć do żaroodpornego naczynia,
dodać (zamrożoną) włoszczyznę, ziele angielskie, sól i pieprz. Włożyć do
piekarnika rozgrzanego na 180 stopni, na 2 godziny.
Buraczki smażymy na
maśle, odparowywujemy. Potem dodajemy rodzynki, śliwki (pokrojone), jabłko
utarte, miód i ocet. Doprawiamy pieprzem i solą. Dusimy pod przykryciem około
30 minut.
Ziemniaki obieramy,
gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Robimy blenderem puree dodając masła i
śmietany, posypujemy koperkiem przed podaniem.
Smacznego
(biegowego)!
Kaczka fot. D.Szymborska |
Kaczka fot. D.Szymborska |
Pysznie podana kaczka! Idealna na świąteczny obiad :)
OdpowiedzUsuńnie musi być świątecznie:) a jest z pewnością pysznie:)
UsuńNie jadłam jeszcze nigdy kaczki. Chyba czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńto udanego gotowania:)
Usuń