19 grudnia 2012

Linguine z brokułami i anchois


Linguine z brokułami i anchois fot. D.Szymborska

Super prosty i bardzo szybki makaron. Wiadomo, że lepiej będzie smakował jak przygotujemy go na bazie świeżych klusek, myślę jednak, że użycie suszonych bardzo nie zepsuje dania. Przepis z tych co wystarczy 15 minut by jedzenie trafiło na nasz talerz. Składniki też niewyszukane a efekt – zaskakująco dobry smak! (przepis zmodyfikowany przeze mnie a przedstawiony na warsztatach Polska Gotuje).

Składniki (dla 3 osób)
·      2 ząbki czosnku,
·      anchois – w zależności od tego jak słone dania lubimy od 4 do 6,
·      paczka mrożonych brokułów (czyli 600g),
·      oliwa,
·      sól, pieprz,
·      makaron (ja liczę po 100g na osobę),
·      parmezan.

Przygotowanie:
Anchois i czosnek siekamy drobniutko. Podsmażamy na patelni. Brokuły dzielimy na dwie części – jedną siekamy drobniutko (bardzo), drugą (bez nóżek) kroimy w plasterki. Gdy czosnek zrobi się lekko brązowy dorzucamy do patelni ugotowany makaron, i pokrojone brokuły. Mieszamy starannie, następnie posypujemy parmezanem i nakładamy na talerz. Można jeszcze dodatkowo skropić oliwą i posypać parmezanem! To naprawdę szybki i prosty makaron! Idealny dla zabiegane biegacza!

2 komentarze:

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa