Linguine z brokułami i anchois
Linguine z brokułami i anchois fot. D.Szymborska |
Super prosty i bardzo szybki makaron. Wiadomo, że lepiej będzie
smakował jak przygotujemy go na bazie świeżych klusek, myślę jednak, że użycie
suszonych bardzo nie zepsuje dania. Przepis z tych co wystarczy 15 minut by
jedzenie trafiło na nasz talerz. Składniki też niewyszukane a efekt –
zaskakująco dobry smak! (przepis zmodyfikowany przeze mnie a przedstawiony na warsztatach Polska Gotuje).
Składniki (dla 3 osób)
·
2 ząbki czosnku,
·
anchois – w zależności od tego jak
słone dania lubimy od 4 do 6,
·
paczka mrożonych brokułów (czyli
600g),
·
oliwa,
·
sól, pieprz,
·
makaron (ja liczę po 100g na
osobę),
·
parmezan.
Przygotowanie:
Anchois i czosnek siekamy drobniutko. Podsmażamy na patelni. Brokuły dzielimy
na dwie części – jedną siekamy drobniutko (bardzo), drugą (bez nóżek) kroimy w
plasterki. Gdy czosnek zrobi się lekko brązowy dorzucamy do patelni ugotowany
makaron, i pokrojone brokuły. Mieszamy starannie, następnie posypujemy
parmezanem i nakładamy na talerz. Można jeszcze dodatkowo skropić oliwą i
posypać parmezanem! To naprawdę szybki i prosty makaron! Idealny dla zabiegane
biegacza!
bronzowy ;)
OdpowiedzUsuńbronz taki metal:)
Usuń