TRYB JASNY/CIEMNY

Jest chanuka są latkes!

Latkes fot. D.Szymborska

Są ciężko strawne, jak zjem ich zbyt dużo to boli mnie brzuch. Dziś na szczęście jadłam w rozsądnych ilościach. O czym mowa? O latkes oczywiście. Szybkie placki ziemniaczane smażone na oleju z orzeszków arachidowych. Chanuka to święto świateł, radości i cudu. A latkes w naszym klimacie są idealnym daniem.

Składniki:

·      4 ziemniaki utarte na tarce (duże dziurki),
·      1 cebula utrata na tarce (też duże dziurki),
·      2 łyżki mąki,
·      3 jajka (rozbełtane),
·      olej z orzeszków arachidowych do smażenia latkes,
·      2 łyżeczki soli,
·      świeżo mielona sól morska do posypania latkes.

Przygotowanie:

Ziemniaki i cebulę utrzeć, jajka wymieszać. Wycisnąć wodę z ziemniaków (jak jest). Dodać jajka, mąkę, sól. Wymieszać wszystko starannie. Rozgrzać olej na patelni. Nakładać łyżką, formować placki. Nie grubsze niż 1 cm. Smażyć aż będą brązowe, potem przewrócić na drugą stronę. Gdy już są usmażone położyć je na ręczniku papierowym by odsączyć z tłuszczu. Można jeść z gęstą śmietaną albo po prostu na gorąco posypane solą. Pycha! Do tego koniecznie herbata bo inaczej brzuch może boleć…..

Latkes fot. D.Szymborska

Komentarze

  1. Nie jadłam, ale placki ziemniaczane bardzo lubię, więc pewnie bym polubiła i latkes ;) Z kwaśną śmietaną, o!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mega proste - jak w przepisie:) jak zrobię więcej to dam znać:)

      Usuń
  2. happy Hannukah! raz byłam na Chanuce ale się nie dopchałam do jedzenia, więc latkes nie próbowałam. dobrym wyjściem jest zrobić samemu, popieram.
    Pozdrawiam ciepło
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chanuka to super święto - nie dość, że trwa kilka dni to jeszcze nikt nie wie czy pisać przez CH czy H:) do tego jeszcze dochodzi dyskusja między rabinami - z której strony zapalać świeczki - czy z lewej czy z prawej....no i dreidel czyli zalegalizowany hazard!

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa