Jest chanuka są latkes!
Latkes fot. D.Szymborska |
Są ciężko strawne, jak zjem ich zbyt dużo to boli mnie brzuch. Dziś na
szczęście jadłam w rozsądnych ilościach. O czym mowa? O latkes oczywiście.
Szybkie placki ziemniaczane smażone na oleju z orzeszków arachidowych. Chanuka
to święto świateł, radości i cudu. A latkes w naszym klimacie są idealnym
daniem.
Składniki:
·
4 ziemniaki utarte na tarce (duże
dziurki),
·
1 cebula utrata na tarce (też duże
dziurki),
·
2 łyżki mąki,
·
3 jajka (rozbełtane),
·
olej z orzeszków arachidowych do
smażenia latkes,
·
2 łyżeczki soli,
·
świeżo mielona sól morska do
posypania latkes.
Przygotowanie:
Ziemniaki i cebulę utrzeć, jajka wymieszać. Wycisnąć wodę z ziemniaków
(jak jest). Dodać jajka, mąkę, sól. Wymieszać wszystko starannie. Rozgrzać olej
na patelni. Nakładać łyżką, formować placki. Nie grubsze niż 1 cm. Smażyć aż
będą brązowe, potem przewrócić na drugą stronę. Gdy już są usmażone położyć je na
ręczniku papierowym by odsączyć z tłuszczu. Można jeść z gęstą śmietaną albo po
prostu na gorąco posypane solą. Pycha! Do tego koniecznie herbata bo inaczej
brzuch może boleć…..
Latkes fot. D.Szymborska |
Nie jadłam, ale placki ziemniaczane bardzo lubię, więc pewnie bym polubiła i latkes ;) Z kwaśną śmietaną, o!
OdpowiedzUsuńmega proste - jak w przepisie:) jak zrobię więcej to dam znać:)
Usuńhappy Hannukah! raz byłam na Chanuce ale się nie dopchałam do jedzenia, więc latkes nie próbowałam. dobrym wyjściem jest zrobić samemu, popieram.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło
Monika
Chanuka to super święto - nie dość, że trwa kilka dni to jeszcze nikt nie wie czy pisać przez CH czy H:) do tego jeszcze dochodzi dyskusja między rabinami - z której strony zapalać świeczki - czy z lewej czy z prawej....no i dreidel czyli zalegalizowany hazard!
Usuń