TRYB JASNY/CIEMNY

Quesadilla dwie wersje szybkiej przekąski

Quesadilla fot. D.Szymborska


Uwielbiam quesadille bo a) jest szybka do przygotowania b) można ją przyrządzić z milionem różnych rzeczy c) daje tak zwany “power” d) zawsze się udaje! Tutaj jest taka prosta z serem i szynką, albo bardziej ciekawa z mięsem do fajitas, kukurydzą, fasolą i serem oczywiście też.

Składniki:
·      Placki tortilla – kukurydziane, pszenne, razowe – takie jak lubimy najbardziej,
·      Ser żółty (tarty),
Opcjonalne składki:
·      Ser feta pokruszony,
·      Szynka w plastrach,
·      Kukurydza z puszki,
·      Czerwona fasola z puszki,
·      Mięso z kurczaka wcześniej zgrillowane w małych kawałkach.
·      Gauacamole,
·      Jogurt naturalny.

Przygotowanie:
Na jedną quesadille potrzebujemy albo dwóch placków – łatwiej nam się będzie ją przygotowywało albo jeden – wtedy składamy go na pół. Na teflonowej patelni podgrzewamy placki, dodajemy farsz i zapiekamy (albo składając na pół albo przykrywając drugim plackiem). Podgrzewamy z dwóch stron. Układamy na talerzu i nożem do pizzy (kółkowym) kroimy na cztery lub więcej części. Quesadille można jeść z guacamole albo jogurtem naturalnym. To pyszna pobiegowa przekąska! Smacznego!

Quesadilla fot. D.Szymborska


Komentarze

  1. O! Jak ja lubię to! Podzielę się też i swoim sposobem: na zimny placek wysmarowany musztardą nakładam obsmażoną pierś z kurczaka (drobno pokrojona, zamarynowana), na to "zieleń" (czyli miks sałat) + pokruszona feta. Zawinąć i wcinać! (wersja na zimno)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj zgłodniałam.....a wieczorem napiszę o domowym zielonym curry....tak tylko zapowiedź robię:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa