Quesadilla dwie wersje szybkiej przekąski
Quesadilla fot. D.Szymborska |
Uwielbiam quesadille bo a) jest
szybka do przygotowania b) można ją przyrządzić z milionem różnych rzeczy c)
daje tak zwany “power” d) zawsze się udaje! Tutaj jest taka prosta z serem i
szynką, albo bardziej ciekawa z mięsem do fajitas, kukurydzą, fasolą i serem
oczywiście też.
Składniki:
·
Placki
tortilla – kukurydziane, pszenne, razowe – takie jak lubimy najbardziej,
·
Ser
żółty (tarty),
Opcjonalne składki:
·
Ser
feta pokruszony,
·
Szynka
w plastrach,
·
Kukurydza
z puszki,
·
Czerwona
fasola z puszki,
·
Mięso
z kurczaka wcześniej zgrillowane w małych kawałkach.
·
Gauacamole,
·
Jogurt
naturalny.
Przygotowanie:
Na jedną quesadille potrzebujemy
albo dwóch placków – łatwiej nam się będzie ją przygotowywało albo jeden –
wtedy składamy go na pół. Na teflonowej patelni podgrzewamy placki, dodajemy
farsz i zapiekamy (albo składając na pół albo przykrywając drugim plackiem).
Podgrzewamy z dwóch stron. Układamy na talerzu i nożem do pizzy (kółkowym)
kroimy na cztery lub więcej części. Quesadille można jeść z guacamole albo
jogurtem naturalnym. To pyszna pobiegowa przekąska! Smacznego!
Quesadilla fot. D.Szymborska |
O! Jak ja lubię to! Podzielę się też i swoim sposobem: na zimny placek wysmarowany musztardą nakładam obsmażoną pierś z kurczaka (drobno pokrojona, zamarynowana), na to "zieleń" (czyli miks sałat) + pokruszona feta. Zawinąć i wcinać! (wersja na zimno)
OdpowiedzUsuńoj zgłodniałam.....a wieczorem napiszę o domowym zielonym curry....tak tylko zapowiedź robię:)
Usuń