TRYB JASNY/CIEMNY

Pancakes de lux

Pancakes de lux fot. D.Szymborska

Dziś nagroda dla mnie i dla domowników! Ja nabiegałam a oni się wyspali. Na stół trafiły pancakes z bitą śmietaną i dżemem z kawałkami pomarańczy. Było pysznie i amerykańsko. 
Niestety zima wróciła, w nocy napadało z 5 cm śniegu. A już tak fajnie było, ptaszki śpiewały i robiło się zielona.
Dziś jeszcze odbieram medal w Falenicy. Więc będzie podwójnie biegowy dzień. A przepis wklejam na wszelki wypadek, bo tak jak owsianki tak i pancakes nigdy za dużo. Inna sprawa, że wydaje mi się, że tak jak z owsianką nie można przedobrzyć tak jedząc codziennie pancakes można by szybko się zacząć toczyć….

Składniki (na około 7 sztuk):
·      1 szklanka mąki (im mniej przetworzona i mniej biała tym lepiej oczywiście),
·      2 łyżki cukru (nigdy nie używałam brązowego więc nie wiem jak się zachowuje),
·      2 łyżeczki proszku do pieczenia,
·      1 jajko,
·      1 szklanka maślanki,
·      2 łyżki oleju,
·      szczypta soli.

Przygotowanie:
Uważam, że warto przestrzegać przygotowywania ciasta w dwóch miskach – mieszanie składników suchych i mokrych. Dzięki temu unikniemy powstawania grudek. W jednej mieszamy: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. W drugiej maślankę, olej i jajko – mieszamy rózgą lub widelcem tak długo aż pojawi się piana. Potem mieszamy wszystkie składniki. Rozgrzewamy patelnię. Można smażyć na teflonowej bez oleju albo z jego odrobiną. Nalewamy ciasto, czekamy aż zrobią się bąbelki i potem przewracamy na drugą stronę. Pierwszy pancake z reguły nie wygląda najlepiej, każdy kolejny jest już śliczniejszy i pyszniejszy!

Zima wiosną fot. D.Szymborska



Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa