Pappardelle al limone e smalone – makaron dla półmaratończyka
Pappardelle fot. D.Szymborska |
Tym
razem klasyczny włoski makaron, baza przepisu była w Małej Wielkiej Księdze
Makaronu, jednak nasz domowy był zmieniony, usprawniony i wzbogacony. Innymi
słowy to przepis wzorowany na tym z książki, a efektem był super makaron dla
biegacza. Idealny z tłustą ale zdrową rybą jaką jest łosoś. Z dobrym serem,
likieru cytrynowego była zaledwie 1 łyżka na 400g makaronu więc nie można tutaj mówić o procentach….
Smacznego
biegowego! Jedna porcja to około 80g węglowodanów i jakieś 25g białka! Polecam
przed jutrzejszą połówką!
Składniki:
·
400g
makaronu pappardelle,
·
400ml
śmietany 36%,
·
Mięta
w doniczce – starannie oskubane listki,
·
1
szalotka (pokrojona),
·
1
łyżka likieru cytrynowego,
·
2
całe cytryny (najlepiej jak najmniej pryskane),
·
400g
filetu z łososia (ewentualne ości można wyjąć pęsetą),
·
Pieprz,
sól i oliwa,
·
Masło,
·
Tarty
parmezan.
Przygotowanie:
Cytryny
umyć – idealnie do tego nadaje się szczoteczka do paznokci (taka używana tylko
w kuchni), zetrzeć skórkę na drobnej
tarce. Następnie w blenderze zmiksować sok z cytryny, śmietanę i skórkę. Miętę
posiekać, szalotkę pokroić w drobną kostkę. Roztopić masło, zeszklić szalotkę,
wlać sos cytrynowy, doprawić pieprzem i solą. Dodać pokrojony w paski filet z
łososia. Delikatnie mieszać. W tym czasie utrzeć parmezan i ugotować makaron.
Na koniec do sosu dodać siekaną miętę. Odcedzić makaron, do garnka przełożyć z
patelni sos, dodać makaron i tarty parmezan, nałożyć na talerze!
Smacznego
biegowego!
Przebiegłabym i 15 kilometrów żeby dostać miskę takiego makaronu, a muszę się przyznać że biegać nie lubię... Mięta, łosoś i likier cytrynowy- to musi być dobre!
OdpowiedzUsuń