TRYB JASNY/CIEMNY

Pappardelle al limone e smalone – makaron dla półmaratończyka

Pappardelle fot. D.Szymborska

Tym razem klasyczny włoski makaron, baza przepisu była w Małej Wielkiej Księdze Makaronu, jednak nasz domowy był zmieniony, usprawniony i wzbogacony. Innymi słowy to przepis wzorowany na tym z książki, a efektem był super makaron dla biegacza. Idealny z tłustą ale zdrową rybą jaką jest łosoś. Z dobrym serem, likieru cytrynowego była zaledwie 1 łyżka na 400g makaronu więc  nie można tutaj mówić o procentach…. 

Smacznego biegowego! Jedna porcja to około 80g węglowodanów i jakieś 25g białka! Polecam przed jutrzejszą połówką!

Składniki:

·         400g makaronu pappardelle,
·         400ml śmietany 36%,
·         Mięta w doniczce – starannie oskubane listki,
·         1 szalotka (pokrojona),
·         1 łyżka likieru cytrynowego,
·         2 całe cytryny (najlepiej jak najmniej pryskane),
·         400g filetu z łososia (ewentualne ości można wyjąć pęsetą),
·         Pieprz, sól i oliwa,
·         Masło,
·         Tarty parmezan.

Przygotowanie:

Cytryny umyć – idealnie do tego nadaje się szczoteczka do paznokci (taka używana tylko w kuchni), zetrzeć  skórkę na drobnej tarce. Następnie w blenderze zmiksować sok z cytryny, śmietanę i skórkę. Miętę posiekać, szalotkę pokroić w drobną kostkę. Roztopić masło, zeszklić szalotkę, wlać sos cytrynowy, doprawić pieprzem i solą. Dodać pokrojony w paski filet z łososia. Delikatnie mieszać. W tym czasie utrzeć parmezan i ugotować makaron. Na koniec do sosu dodać siekaną miętę. Odcedzić makaron, do garnka przełożyć z patelni sos, dodać makaron i tarty parmezan, nałożyć na talerze! 
Smacznego biegowego!

Komentarze

  1. Przebiegłabym i 15 kilometrów żeby dostać miskę takiego makaronu, a muszę się przyznać że biegać nie lubię... Mięta, łosoś i likier cytrynowy- to musi być dobre!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa